Conform declaratiilor oficialilor Ministerul Agriculturii, 50% din volumul total al pietei vinului “nu vad strugurii decat in poza”, fiind produse din aditivi alimentari. Un ordin care se refera la “bauturile fermentate linistit, altele decat vinul si berea”, va interzice comercializarea acestor “vinuri” care pun in pericol sanatatea consumatorilor.
Noul Ordin privind modul de producere a Bauturilor Fermentate Linistit (BFL), altele decat vinul si berea, prevede interzicerea “vinurilor contrafacute”, care nu sunt obtinute prin fermentarea unor produse naturale, melifere, fructe naturale si must.
Principalele modificari se refera la interdictia producerii “vinului” din suc de fructe fermentat sau din apa minerala naturala. Conform estimarilor Ministerului Agriculturii, piata vinurilor cu aditivi alimentari reprezinta 50% din volumul total al pietei vinului din struguri.
Eliminarea acestor vinuri contrafacute, care nu sunt obtinute din fermentarea unor produse naturale, a fost ceruta in mod expres la nivelul Uniunii, in caz contrar UE amenintand cu sanctiuni. Vinurile contrafacute pun in pericol atat sanatatea, cat si increderea consumatorului in produsele vitivinicole romanesti.
Sursa: C.V.