Externe

EXPULZARE – Franta continua expulzarea romilor si dupa schimbarea conducerii tarii

Expulzarile romilor, majoritatea romani si bulgari, continua in Franta, unde nu s-au gasit inca solutii durabile la problema taberelor ilegale, a denuntat asociatia Romeurope, citata de Journal de Saone et Loire, in editia electronica.

De la preluarea puterii de catre stanga, “au fost evacuate mai multe tabere si au fost efectuate expulzari“, a afirmat Laurent El Ghozi de la Romeurope, fara a oferi cifre. Romanii si bulgarii, in special romi, constituie o treime dintre persoanele expulzate in ultimii ani de Guvernul de dreapta, a precizat el.

Potrivit ultimului raport al Oficiului francez pentru imigratie si integrare (OFII), aproximativ 9.000 de romani si bulgari au fost expulzati dupa ce au acceptat un ajutor pentru intoarcerea voluntara in tara de origine. Acestei cifre i se adauga cea nepublicata a expulzarilor fortate.

Chiar daca sunt cetațeni europeni, ei nu au acces la piata muncii din cauza “masurilor tranzitorii” care le sunt aplicate de circa zece tari membre UE, intre care Franta, pana la sfarsitul lui 2013.

“Romanii si bulgarii, indiferent de originea lor, sunt cetateni europeni“, a declarat presedintele François Hollande, intr-o scrisoare datata 27 martie si adresata Romeurope. “Masurile tranzitorii care limiteaza drepturile lor fundamentale vor face obiectul unei examinari obiective”, a scris el, apreciind ca “politica lui Nicolas Sarkozy este responsabila de saracia intolerabila in care se afla aceste familii.

Sursa: Mediafax