Imbatranirea plantatiilor si efectele schimbarii climatice, intre alte pericole, ameninta productia de cacao in lume, au afirmat marti la Abidjan cercetatorii Aliantei tarilor producatoare (COPAL), tragand un semnal de alarma pentru aceste culturi.
Perenitatea acestei culturi ‘este amenintata de numeroase restrangeri’, in special de ‘imbatranirea plantatiilor noastre de arbori de cacao, de efectele schimbarii climatice, de puternica presiune parazitara’ si de subfinantarea cercetarii, a declarat Naga Coulibaly, secretar general al COPAL, in deschiderea unei reuniuni de trei zile.
‘Daca nu va exista o reactie riguroasa la amenintari, in 50 de ani sau cel mult un secol nu va mai exista cacao’, a spus el pentru AFP.
Coulibaly a pledat in special pentru un ‘ajutor financiar sporit’ cercetarii stiintifice in vederea reinnoirii plantatiilor cu ‘noi varietati vegetale rezistente la paraziti’. Potrivit lui, acest ajutor ar trebui sa vina din partea ‘fabricantilor de ciocolata si a guvernelor tarilor producatoare’.
In ultimele sale previziuni asupra productiei pentru sezonul 2011-2012, care se va incheia in septembrie, Organizatia internationala a producatorilor de cacao (ICCO) se bazeaza pe o oferta de 3,99 milioane de tone boabe de cacao, fata de o estimare precedenta de 3,961 milioane.
Se inregistreaza astfel o diminuare cu 7% in raport cu campania din 2010-2011, care se soldase cu o productie de 4,3 milioane de tone. Reducerea se explica in primul rand prin declinul productiei de cacao in Cote d’Ivoire (Coasta de Fildes), numarul unu mondial in acest domeniu.
Brazilia, Camerun, Cote d’Ivoire, Republica Dominicana, Gabon, Ghana, Malaysia, Nigeria, Sao Tome si Principe compun COPAL al carui sediu este la Lagos (Nigeria).
Sursa: Agerpres