Vezi VIDEO
Spitalul de Pneumoftiziologie din Baia Mare este pe punctul de a ramane fara sectia care furnizeaza cei mai multi bani in buget. Printr-un ordin al ministrului, incepand de la 1 iulie, in spital nu ar mai trebui sa functioneze sectia de Chirurgie toracica, aceasta urmand a fi mutata la Spitalul Judetean de Urgenta „Dr. Constantin Opris” din Baia Mare. Daca va fi asa sau nu, ramane de vazut, deoarece managerul unitatii a inceput demersurile pentru ca sectia sa nu se inchida, acceptand chiar ca numarul de paturi sa fie redus la jumatate.
Noutatile privind reorganziarea unitatilor sanitare din tara, incepand cu data de 1 iulie, au creat haos in unele institutii medicale. Spitalul TBC din Baia Mare este pe punctul de a pierde sectia de chirurgie toracica, cea care aduce cei mai multi bani la buget. De asemenea, Spitalul Orasenesc din Cavnic risca sa piarda sectia de Interne. Claudia Ganea, purtatorul de cuvant al Casei de Asigurari de Sanatate, a precizat ca CAS va incheia acte aditionale la contractul cadru semnat in urma cu doar cateva luni, pentru a putea deconta servicii pentru aceaste sectii pana la 14 iulie.
„Casa de Asigurari de Sanatate va incheia, in perioada imediat urmatoare, acte aditionale la contractele de furnizare a serviciilor spitalicesti pentru reasezarea indicatorilor contractati, distinct pentru fiecare spital in parte. In calcul vor fi luati indicatorii privind numarul de paturi aprobate si numarul de cazuri optim a fi posibil de a fi rezolvate. Modificari majore vor fi in ceea ce priveste Spitalul de Pneumoftiziologie din Baia Mare, unde sectia de chirurgie toracica va fi transferata la spitalul Judetean Constantin Opris din Baia Mare, si la Spitalul Orasenesc Cavnic, unde sectia de Interne nu mai apare pe noua structura organzatorica aprobata de cate Ministerul sanatatii”, a spus Ganea
Sorina Pintea, managerul Spitalului TBC, a aratat ca a inceput demersurile pentru ca sectia de Chirurgie toracica sa nu mutata in totalitate, acceptand ca numarul de paturi sa fie redus la jumatate. Ea a precizat ca desfiintarea sectiei de Chirurgie toracica si reducerea celei de Pediatrie ar insemna scaderea bugetului cu aproximativ 20 de procente, iar asta ar duce ori la reducerea salariilor ori la reduceri de personal.
„Inseamna o pierdere de 156.000 lei plus inca 60.000 lei de la sectia Pediatrie, deci undeva la doua miliarde si doua sute de mii de lei vechi. Acest lucru categoric se reflecta asupra bugetului spitalului si atunci cand vrei sa reduci cheltuielile, de unde reduci? Din cheltuielile de personal”, a explicat ea.
Managerul spitalului a precizat ca exista o hotarare a Consiliului Local si un aviz din partea Direstiei de Sanatate Publica, acte care sustin solicitarile spitalului pe care il conduce, urmand ca pana luni, 5 iulie, sa afle daca Ministerul Sanatatii o va aproba sau nu. Situatia este identica la Cavnic, unde se fac demersuri pentru obtinerea unui numar mai mic de paturi la sectia de Interne.
Potrivit CAS, spitalul din Baia Mare a primit in medie 156.000 lei pe luna, iar unitatea din Cavnic a primit in medie 107.000 lei pe luna, in primele cinci luni ale anului.
Sursa: Angela Sabau