Actualitate Anul Centenarului

Convoiul Unirii spre Alba Iulia. Căruţele cu maramureşeni au pornit din Şomcuta Mare spre Sălaj

Cele 10 căruțe încărcate cu maramureșeni din Maramureșul Voievodal și români din dreapta Tisei care au pornit joi, 22 noiembrie, din Sighetu Marmației spre capitala Marii Uniri, Alba Iulia, au străbătut, până în seara zilei de vineri, 23 noiembrie, o mare parte din drum, ajungând spre seară până în Șomcuta Mare.

Convoiul este coordonat de vicepreședintele Consiliului Județean Maramureș, Ioan Doru Dăncuș, care a arătat că se va afla alături de reprezentanții din Maramureș ai ”Marii Uniri” până în ultima zi, 1 Decembrie, când vor intra în marea paradă care va avea loc în Alba Iulia.

Pe „Drumul Unirii” au pornit căruțe cu maramureșeni din Oncești, Giulești, Săcălășeni, Baia Mare, Târgu Lăpuș, dar și cu români din dreapta Tisei, care pe parcursul întregii perioade vor evoca, în mod simbolic, drumul parcurs de maramureșeni la 1 Decembrie 1918.

Convoiul a făcut vineri, în jurul amiezii, un scurt popas în Baia Mare, în fața clădirii Minerul, iar apoi caii și călăreții au ajuns la Palatul Administrativ, unde au intonat atât imnul României, cât și imnul pregătit special pentru acest drum lung și extrem de important pentru fiecare dintre cei care simt și trăiesc românește.

Spre seară, convoiul a ajuns la Șomcuta Mare.

Drumul a continuat în dimineața zilei de sâmbătă, 24 noiembrie, spre următoarea locație, planul fiind să fie realizați, în medie, 30 de km în fiecare zi.

Convoiul a pornit spre județul Sălaj după ce s-a “unit” cu maramuresenii din Ardusat și Mireșu Mare, delegații conduse de primarii acestor localități, Ciprian Rus și Ioan Mătieș.

2 Responses

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *