Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) desfasoara, in perioada 10-30 iunie, o campanie de informare la nivel national, pentru a aduce la cunostinta producatorilor si procesatorilor masurile care trebuie intreprinse pentru asigurarea conformitatii laptelui crud cu standardele Uniunii Europene.
In cadrul intalnirilor organizate de catre cu producatorii de lapte vor fi discutate aspecte privind cerintele de calitate pe care trebuie sa le indeplineasca laptele crud, prevazute de legislatia UE; caile de contaminare a laptelui; regulile de igiena a mulsului ce trebuie respectate de catre producatori, in vederea obtinerii laptelui conform cu standardele UE; aspecte practice privind identificarea si eliminarea din consumul uman a laptelui provenit de la animale bolnave, aflate sub tratament sau in perioada de asteptare, dupa administrarea tratamentului, precum si a laptelui care prezinta modificari de culoare, gust si miros; racirea si depozitarea laptelui dupa muls; restrictiile privind vanzarea directa sau livrarea laptelui la centrele de colectare sau unitatile de procesare.
“Scopul acestei campanii este de a oferi informatiile necesare celor care cresc un numar mic de animale, astfel incat sa-si poata valorifica in continuare laptele, iar unitatilor de procesare sa aplice masurile necesare pentru a procesa si vinde in continuare produsele in Romania. Se urmareste pastrarea locurilor de munca in domeniu sau crearea de altele noi, cresterea efectivelor de vaci de lapte si in esenta o modalitate de a evita implicatii sociale si economice nedorite, care ar putea rezulta ca urmare a sistarii activitatii unor unitati de industrie alimentara. Esentiala este aplicarea unor masuri si derularea unor programe menite sa duca la imbunatatirea calitatii laptelui crud de vaca, a sistemului de colectare a laptelui de vaca si la modernizarea si dezvoltarea fermelor agricole, in acord cu cerintele si reglementarile europene”, se mentioneaza in comunicatul citat.
Aceasta campanie de informare va fi coordonata de Directia de Trasabilitate si Siguranta Alimentelor de Origine Animala din cadrul ANSVSA si se va realiza de catre Directiile Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) judetene prin echipe formate din medici veterinari oficiali din cadrul Biroului Siguranta Alimentelor de Origine Animala, medici veterinari oficiali din cadrul Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si medici veterinari oficiali responsabili de zona.
Echipele respective vor avea atributii si responsabilitati pentru organizarea unor actiuni de informare, in principal a producatorilor care livreaza lapte crud la centrele de colectare a laptelui, unitatile de procesare a laptelui autorizate sau inregistrate sanitar veterinar, precum si a celor care vand direct laptele crud catre consumatorul final, cu privire la criteriile de calitate a laptelui crud, in special la numarul total de germeni si numarul de celule somatice, precum si modul in care poate fi atinsa conformitatea laptelui cu standardele Uniunii Europene.
Romania beneficiaza de o perioada de tranzitie pentru imbunatatirea calitatii laptelui crud pana la 31 decembrie 2013, iar incepand cu 1 ianuarie 2014 este interzisa livrarea catre centrele de colectare sau catre unitatile de procesare, precum si comercializarea laptelui crud care nu respecta cerintele legislatiei UE.
Sursa: Agerpres