Vezi VIDEO
Aprobarea pentru rectificarea bugetara la capitolul venituri proprii pentru Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Maramures a sosit luni, dupa circa patru luni de asteptare in care Bazinul Olimpic „Gheorghe Demeca” a fost inchis, neputand fi finalizate lucrarile de reparatii capitale. In circa doua luni instalatia de ventilatie si dezumidificare va sosi din Italia in Baia Mare, astfel incat cel mai tarziu la mijloc de decembrie bazinul sa poata fi redeschis atat pentru activitatea de performanta, cat si pentru cea de initiere. „Este pentru prima oara de cand a fost dat in functionare bazinul in 1976 cand acesta este inchis asa o lunga perioada de timp”, a marturisit Alexandru Nicoara, referent de specialitate in cadrul DJSTMM.
„In momentul in care am conceput proiectul de buget pentru 2011, am solicitat in proiectul nostru de buget catre Autoritatea Nationala pentru Sport si Tineret (ANST) sa facem un nivel de venituri proprii undeva peste 20 miliarde lei vechi. Surpriza a fost ca, in momentul in care a venit bugetul aprobat, nu ne-au aprobat decat circa 10. A fost prima surpriza…”, a inceput directorul executiv al Directiei Judetene pentru Sport si Tineret Maramures (DJSTMM), Corneliu Savoiu, prezentarea episodului 2011 din povestea reparatiilor capitale de la Bazinul Olimpic „Gheorghe Demeca” din Baia Mare.
In urma cu patru luni, oficialii DJSTMM au depus un memoriu la ANST prin care s-a solicitat rectificarea la capitolul venituri proprii, pentru a fi folosite la finalizarea lucrarilor de la bazin, pe langa cele 5 miliarde lei vechi alocate de la bugetul de stat in 2011 cu aceasta destinatie. Raspunsul, insa, s-a lasat asteptat. In luna iunie, la rectificarea de buget pe care maramuresenii au solicitat-o spre aprobare in iulie, rectificarea capitolului venituri proprii a figurat din nou. Raspunsul nu a venit nici de aceasta data.
„Am avut ulterior inspiratia sa comunic Inspectoratului Scolar al judetului Maramures, dat fiind ca se apropia inceputul anului scolar, ca bazinul de inot nu va putea fi folosit. Am avut o intalnire cu inspectorul general, prof. Mariana Pop, am refacut memoriul, dar l-am inaintat Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului. Important este ca luni dimineata am primit aprobarea de rectificare de buget, aprobata numai pe capitolul venituri proprii”, a informat Savoiu. Suma aprobata prin aceasta rectificare, dupa cum a subliniat Delia Botea, expert in cadrul DJSTMM, este de 1.462.000 lei, din care 920.000 vor fi destinati bazinului olimpic, iar restul vor acoperi cheltuielile pentru utilitati. „Lucrarea cea mai importanta care trebuie facuta este montarea instalatiei de ventilatie si dezumidificare, care costa aproximativ 12 miliarde lei vechi si fara de care nu se mai poate deschide bazinul. Acum suntem in situatia in care ieri firma din Romania a incheiat contractul cu firma din Italia, urmeaza ca luni sa incheie contractul si cu forma din Baia Mare care a castigat licitatia pentru lucrarile capitale. In termen de doua luni de zile, toata instalatia de ventilatie si dezumidificare va fi in Baia Mare. Asta inseamna ca in jur de 1 decembrie, 15 decembrie cel tarziu, instalatia de ventilatie va functiona si, implicit, bazinul de inot”, a mentionat Savoiu.
In absenta acestei instalatii de ventilatie si dezumidificare, Corneliu Savoiu a informat ca structura de rezistenta a bazinului ar fi fost grav afectata, directorul DJSTMM subliniind ca ca instalatia a fost special conceputa de italieni pentru „Gheorghe Demeca”. Pe langa aceasta instalatie, la bazin mai trebuie realizate lucrari la partea electrica si la cea de filtrare si tratate a apei.
„Este pentru prima oara de cand a fost dat in functionare bazinul in 1976 cand acesta este inchis asa o lunga perioada de timp”, a marturisit Alexandru Nicoara, referent de specialitate in cadrul DJSTMM.
Pana la redeschiderea bazinului olimpic, atat activitatea de performanta, cat si cea de initiere sunt realizate in piscinele particulare din Tautii de Sus si din Baia Mare.
Foto (c) eMaramures.ro.
Sursa: Ramona-Ioana Pop