Actualitate Sanatate

Ajutor nesperat pentru băimăreni, venit de la o fundaţie belgiană

Morga Spitalului Judeţean de Urgenţă “Dr. Constantin Opriş” are fundatie belgiană la propriu și la figurat. Demersurile iniţiale pentru realizarea unui compartiment separat la unitatea medicală unde să-şi desfăşiare activitatea Serviciul de Medicină Legală a fost iniţiat chiar de către membrii unei fundaţii belgiene.Potrivit spuselor medicului Mihaela Leşe, totul a început în anii ’90 când un grup de belgieni, care vizitează și ajută și azi locuitorii comunei Valea Chioarului – în asociaţia de prietenie “Affligem-Valea Chioarului” – au venit să vadă cel mai mare spital din judeţ și unul dintre cele mai mari din ţară.

“I-a impresionat construcţia impunătoare, felul în care se muncea mult, cu resurse puţine și organizarea deosebită cu toate specialităţile disponibile la nevoie.
Ceea ce i-a impresionat neplăcut, încă de la intrare, în câteva vizite la rând, a fost însă mirosul care invada spitalul de la morgă unde, instalaţiile frigorifice erau prea puţine și neîncăpătoare”, spune medicul.

Au hotărât să ne ajute: pe lângă aparate de dializă, materiale consumabile, medicamente, jucării și hăinuţe pentru copiii de la pediatrie, au adus și două refrigeratoare pentru morgă și au propus conducerii de atunci a spitalului să ajute la construcţia unei clădiri în curtea spitalului, care să fie folosită în acest scop.

“Nu le-a fost ușor. Oameni simpli din Affligem, Liedekerke și alte câteva localităţi din provincia Brabant au început să strângă bani din donaţii, din vânzarea unor lucruri frumoase care le aparţineau și din organizarea unor spectacole pentru România. În acest fel, prietenii noștri belgieni au oferit banii necesari construcţiei fundaţiei clădirii (395 172 110 lei la un curs de atunci al Euro de 3,73 lei, adică 10 572 euro ) pe care mai apoi a finalizat-o spitalul și în care funcţionează acum Serviciul Judeţean de Medicină Legală”, mai spune chirurgul.

“Împreună cu dl dr Prie Andrei, directorul medical al spitalului, dorim să le mulţumim pentru donaţie și pentru minunatul exemplu de ajutor eficient, venit la timp, însoţit de modul de îndeplinire a misiunii pe care și-au propus-o, aceea de a ajuta România.
Dank u uit het hart!”, a mai adăugat Mihaela Leşe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *