Vezi VIDEO
Sub sechestru a fost pusa o livada din Coltau pentru ale carei beneficii membrii composesoratului sunt intr-o lupta veche ce nu mai are finalitate. Cinci ani nu au fost de-ajuns pentru stingerea conflictului care s-a iscat in momentul in care au inceput sa se roseasca afinele, dupa cum a declarat unul dintre proprietari. Miza luptei o reprezinta banii, pentru ca plantatia de afini, pruni, mere si nuci ce se intinde pe o suprafata de 65 de hectare valoareza cateva sute de mii de euro. De altfel, numai cele 16 hectare cu afini au fost evaluate de membrii composesoratului la circa 750.000 de lei, echivalentul a 178.000 de euro.
Lupta in composesoratul “Csere” Coltau – Catalina se duce din 2005, iar procesele sunt si acum pe rol. Neintelegerile financiare si dorinta de castig au facut sa se ajunga aici. Partile in conflict isi sustin dreptatea cu diverse acte, pe care, bineinteles, si le contesta reciproc.
”Nu a fost nicio problema pana cand au inceput afinele sa se roseasca. Atunci a venit o mana de oameni care a vrut sa traiasca fara munca, din bunurile altora, si a inceput sa intre fortat in livada si toata productia, incepand cu anul 2006, a inceput sa o ia”, a spus Lajos Bencze, fostul presedinte al composesoratului si cel care in prezent este acuzat ca ar fi incheiat un contract de arenda in defavoarea membrilor.
Lui i se imputa ca ar fi falsificat documente care sa ii permita aducerea unui arendas agreat de el, dar pe care membrii nici macar nu il cunosteau. Aproximativ 150 de membri ai composesoratului din Coltau sustin ca semnaturile puse pe o lista intocmita pentru intrunirea asociatiei ar fi fost xeroxate de Lajos Bencze si atasate contractului de arenda. Oamenii spun ca falsificarea semnaturilor poate fi dovedita prin faptul ca pe ambele acte ordinea numelor este aceeasi, iar unele semnaturi par sa fie facute de aceeasi persoana.
“Nimeni nu recunoaste asa ceva. Celalalt tabel, prin care oamenii sunt chemati la adunarea generala, acolo sunt semnaturile originale, dar celalalt este falsificat. Este luat jos antetul si este schimbat cu altul, se vede clar”, a spus Jenei Jeno, actualul vicepresedinte al composesoratului din Coltau.
Opozantii lui Lajos Bencze au denuntat contractul incheiat de acesta cu societatea comerciala si au deschis un proces pe care l-au pierdut in prima instanta, dar care se judeca acum la Cluj. Ei afirma ca vor ajunge pana la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului ca sa isi faca dreptate. In paralel cu demersurile in instanta, acestia si-au insusit recolta pe care ar fi trebuit sa o imparta cu arendasul. Tocmai din acest motiv s-a ajuns la un nou proces, pentru ca societatea pagubita si-a revendicat productia de fructe. Magistratii le-au impus atunci membrilor composesoratului sa plateasca arendasului daune materiale in valoare de 300.000 lei. Suma nu a fost achitata insa, iar livada a fost pusa sub sechestru.
Dispozitia magistratilor nu a fost luata in seama, pentru ca si in acest an afinele, mere si prunele au fost culese. A facut asta un alt arendas cu care membrii composesoratului au incheiat intre timp un nou contract, in care si-a asumat insa atat castigurile cat si pierderile.
Sursa: Andrei Gherghel