Vezi VIDEO
Datele referitoare la eliberarea apostilelor vor putea fi verificate in sistemul online. Pana in luna iunie ar urma sa fie finalizata baza informatica, in baza careia se va putea vedea daca o apostila eliberata de institutia prefectului este sau nu autentica. Asta in contextul in care au existat cazuri de falsificare a acestui certificat eliberat pentru actele oficiale intocmite in tarile care sunt semnatare ale Conventiei de la Haga.
Din vara anului 2013, Ministerul Afacerilor Interne deruleaza un proiect care are in vedere implementarea unui sistem informatic centralizat pentru evidenta apostilei eliberate de catre institutiile prefectului pentru actele oficiale administrative. Finantarea se face din fonduri europene, iar valoarea acestuia este de peste 2 milioane de lei. Sistemul este deja functional, iar proiectul va fi incheiat in 7 iunie 2015.
Oficialii Prefecturii spun ca noul sistem e unul eficient, care previne cazurile de falsificare a apostilei. „La ora actuala, sistemul functioneaza. Este un sistem eficace, securizat. Orice persoana interesata poate sa acceseze aceste sistem printr-un web site al Ministerului Afacerilor Interne. A fost foarte importanta implementarea proiectului pentru ca au fot diverse probleme privind falsificarea apostilei, desi au fost nenumarate elemente de siguranta s-a reusit falsificarea apostilei”, a explicat consilierul Veronica Tomsa din cadrul Serviciului Juridic al Prefecturii Maramures.
Pe de alta parte, acest sistem usureaza rezolvarea solicitarilor cu privire la eliberarea apostilei, dar sunt eliminate si erorile umane. „Obiectivul general este dezvoltarea unui serviciu informatic pentru cetateni si mediul de afaceri necesar vizualizarii online a datelor referitoare la apostilele eliberate de institutia Prefectului. O persoana care se adreseaza institutiei Prefectului sau o apostila eliberata la institutia Prefectului la zece minute dupa ce e inregistrata apare in registrul electronic de pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne si poate fi vizualizata de persoana interesata”, a accentuat Veronica Tomsa.
Apostila este un certificat eliberat de o autoritate competenta a unui stat semnatar al Conventiei de la Haga pentru un act oficial administrativ eliberat pe teritoriul tarii respective care urmeaza sa fie prezentat pe teritoriul altui stat semnatar al conventiei. Scopul eliberarii este acela de a certifica veridicitatea actului oficial administrativ. Prin aceasta apostila se confirma specimenul de semnatura si stampila emitentului si nu continutul actului.
Institutia Prefectului aplica apostile pe actele oficiale administrative emise de autoritati publice centrale sau locale si pentru alte organe de autoritate publica din Romania care presteaza o activitatea de interes public.
Sursa: Camelia Tocaci