Acum 14 ani, pe 30 ianuarie 2000, avea loc unul dintre cele mai grave accidente ecologice petrecute in Romania. Atunci, la ora 22:00 a avut loc fisurarea barajului ce inconjura lacul de deseuri de la Bozanta, apartinand societatii Aurul SA din Baia Mare. Rezultatul a fost o deversare de aproximativ 100.000 metri cubi de lichid si deseuri continand intre 50 si 100 de tone de cianura, precum si metale grele. Un raport al Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (UNEP) a concluzionat ca fisurarea a fost cauzata de o combinatie intre greseli de proiectare ale instalatiilor folosite de Aurul, conditii neasteptate de operare si vremea rea.
Scurgerea contaminata a ajuns in raurile Sasar, Lapus, Somes, Tisa si Dunare, inainte de a ajunge la Marea Neagra, patru saptamani mai tarziu. Aproape 2000 de kilometri de pe parcursul Dunarii sau ai afluentilor sai au fost afectati de catre scurgere. Romania a declarat cantitatea de peste mort in apele de pe teritoriul sau ca fiind foarte mica. Ungaria a estimat cantitatea de peste mort pe teritoriul sau la 1.240 tone. Autoritatile iugoslave au raportat mari cantitati de peste mort in parcursul iugoslav al raului Tisa si un volum nesemnificativ de peste mort in Dunare.
Spartura in barajul de la Aurul a fost cauzata de ploi puternice si de zapada care s-a topit rapid, ceea ce a facut ca nivelul apei in lac sa creasca. Noul sistem de retentie nu a mai facut fata, iar potrivit raportului UNEP, acest lucru era usor de prevazut deoarece nu existau planuri pentru a face fata unor astfel de cresteri ale nivelului apei sau pentru redirectionarea surplusului de apa. In plus existau deschideri in doua puncte, la lacul vechi cat si la cel nou, cere permiteau scurgeri nemonitorizate de cianura in mod regulat in mediul ambiant.
Accident Aurul Baia Mare – scurgerea de cianuri din iazul de la Bozanta
30 ianuarie 2000 – scurgerea de cianuri se produce la iazul Bozanta al societatii Aurul in cursul diminetii, cand intr-un perete al digului s-a produs o bresa de cativa metri
1 februarie 2000 – Valul de cianura a ajuns la granita romano-ungara, iar autoritatile de la Budapesta au reclamat mortalitate piscicola in Tisa
5 februarie 2000 – Cianura este gasita in teste efectuate la Tiszalok
9 februarie 2000 – Valul de steril si cianura ajunge la Szolnok
11 februarie 2000 – Valul trece granita ungaro-iugoslava
13 februarie 2000 – Valul ajunge la Belgrad (Perlez), Iugoslavia
15 februarie 2000 – Valul ajunge la Drobeta
17 februarie 2000 – Cianura apare in teste la Portile de Fier
25-28 februarie 2000 – Valul ajunge in Delta Dunarii.
Sursa: Emm