Actualitate

8 aprilie – Ziua Internaţională a Romilor

Ziua Internaţională a Romilor se sărbătoreşte în fiecare an, la data de 8 aprilie. Scopul acestei zile este acela de sărbători cultura romani, dar și de a atrage atenţia societăţii asupra problemelor cu care se confruntă romii.


În Maramureș există o bună colaborare între autoritățile administrației publice locale, comunitățile de romi și reprezentanții acesteia, inclusiv în ceea ce privește respectarea libertăților și drepturilor cetățenilor.

Educația reprezintă șansa afirmării și integrării în societate a cetățenilor de etnie romă, împlinirea personală, spirituală și materială. Implicarea angajaților de etnie romă din cadrul autorităților publice locale, a mediatorilor școlari și sanitari de etnie romă contribuie la incluziunea socială, respectiv la problemele și nevoile comunităților, dar și la ceea ce au de oferit acestea.

Păstrarea tradițiilor, meșteșugurilor, artei, graiului și valorilor specifice contribuie la păstrarea identității și culturii rome, dar și la diversitatea culturii naționale și internaționale.

“În programele publice de la nivelul județului colaborăm cu organizațiile neguvernamentale din domeniu și promovăm proiecte care sprijină comunitățile în dezvoltarea economică și socială, respectiv la îmbunătățirea condițiilor de trai ale cetățenilor de etnie romă. Prin respect, toleranță, solidaritate și coeziune socială putem valorifica calitățile cetățenilor romi, dar potențialul fiecărei comunități de etnie romă”, arată reprezentanţii Prefecturii Maramureş.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *