Actualitate

Pregătiri pentru Centenarul Marii Unirii ! Maramureşenii vor merge cu căruţa la Alba Iulia

Consiliul Județean Maramureș a început să susțină inițiativele maramureșenilor pentru  marcarea  celor 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri prin diverse acțiuni și proiecte, încă din anul care precede această aniversar.

Astfel, începând din 2017, cu sprijinul Consiliului Județean Maramureș, prin programul de finanțare nerambursabilă în domeniul culturii se derulează aproximativ 20 de proiecte menite să informeze, să atragă tinerii spre cunoașterea istoriei locale și să îi conștientizeze asupra importanței momentului 1 Decembrie 1918.

În acest sens sunt editate și tipărite diverse volume, enciclopedii și monografii care descriu povestea Marii Uniri și rolul pe care Maramureșul l-a avut la acel moment, personalități marcante care au pus piatra de temelie a României de astăzi și evoluția culturală a satelor maramureșene în decursul acestui veac. De asemenea, s-a finanțat și realizarea unui film documentar: “Făuritorii Marii Uniri. Ilie Lazăr – o legendă a Maramureșului”, dar și organizarea unui concurs tematic, “Personalități ale Maramureșului”, în cadrul căruia vor fi realizate referate științifice care urmează să fie cuprinse într-o revistă.

Pentru a perpetua cât mai curat istoria Maramureșului și spiritul patriotic care ar trebui să se regăsească în sufletul fiecărui român, acum, în prag de aniversare, instituțiile de cultură și autoritățile publice locale se vor alătura Consiliului Județean Maramureș, pentru elaborarea unui portofoliu care să suplimenteze lista propunerilor privind programul național de aniversare a Centenarului României în anul 2018. Comisia Centenar, constituită prin dispoziția președintelui Consiliului Județean, Gabriel Zetea, va propune suplimentarea fondurilor necesare pentru finanțarea unui număr cât mai mare de acțiuni desfășurate sub emblema Centenarului.

Nu vor lipsi din portofoliu expozițiile, sesiunile de comunicări științifice, lansările de carte și întâlnirile cu istoricii, dar nici spectacolele muzicale și piesele de teatru. Totodată, sunt prevăzute și reabilitări ale caselor memoriale ale marilor personalități maramureșene și a monumentelor reprezentative. Momentul aniversar 1 Decembrie 2018 se dorește a fi marcat prin reconstituirea drumului Unirii printr-un convoi de căruțe care vor porni din județul Maramureș spre Cetatea Albă Iulia.

 

 

 

 

foto: arhiva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *