Actualitate Comunitate

Orașul Baia Mare așa cum nu l-ai mai văzut niciodată – GALERIE FOTO FASCINANTĂ

Muncipiul Baia Mare este unic iar imaginile surprinse de Ciprian Bohotici cu drona sunt incredibile. Dotografiile au fost realizate în iarna acestui an, iar priveliștea orașului adormit parcă sub pătura grea de zăpadă pare ireală.

navigate_before
navigate_next

Baia Mare a apărut pe harta aşezărilor urbane ca urmare a activităţii de exploatare a minereurilor neferoase, primele informaţii certe cu privire la mineritul din zonă provenind din secolul XIV, chiar dacă începuturile medievale ale activităţilor de acest gen sunt mult mai timpurii, cel puţin din a doua jumătate a secolului XIII.

navigate_before
navigate_next

Memoria comunitară consemnează ca primă carte de identitate a oraşului, documentul din 29 mai 1329 prin care regele Carol Robert (1301-1342) dăruia comitelui Corrardus, jude al oraşelor Baia Mare şi Baia Sprie, pădurea aflată între cele două aşezări pentru ca acest teritoriu să fie populat. Baia Mare apare aici sub denumirea civitas Rivuli Dominarum, judele Corrardus fiind același și pentru Mons Medius (Baia Sprie). Documentul din anul 1329 nu s-a păstrat, conţinutul său fiind rezumat într-un act din anul 1479.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *