Administratie

Modele de bună practică în integrarea romilor! Autorităţile vor să-i îndrepte spre şcoală pe copii romi din judeţ

La ședința de lucru pentru rezolvarea transportului celor 46 de elevi romi din localitățile Coltău și Satulung, care frecventează cursurile la Colegiul Tehnic ”Transilvania” au participat subprefectul Alexandru Cosma, inspectorul școlar general Ana Moldovan, inspectorul școlar general adjunct Ciprian Cucuiat, inspectorul școlar Edith Lapsanzki, inginer Elisabeta Kramarik, inspectorul pe probleme romilor Cristina Moldovan, Dorina Suciu Trifu din partea ASSOC, directorul colegiului, Victor Todoruț, primarii Lajos Csendes și Bujorel Mureșan. 

Subprefectul Alexandru Cosma a spsus: ” Trebuie să conștietizăm copiii din comunitățile de romi și să transmitem un mesaj clar de a urma cursurile școlare, să le oferim modele de persoane din comunitate care s-au realizat în viață prin absolvirea unei instituții de învățământ și calificarea în muncă. Este important ca împreună cu organizațiile neguvernamentale care activează în domeniu să îi îndreptăm spre școală”.


Inspectorul școlar general Ana Moldovan a menționat despre colaborarea foarte bună existentă la nivelul instituțiilor județene, respectiv despre un proiect derulat în parteneriat cu Instituția Prefectului și Consiliul Județean pentru copiii din zona ”Pirită” de a se înscrie la grădiniță și în clasa 0. Avem ca prioritate recuperarea copiilor pentru a avea o șansă de integrare în educație.
Dorina Suciu Trifu a precizat că ASSOC are în derulare un proiect de combaterea sărăciei și excluziunii sociale prin care oferim servicii integrate, prin programul ”A doua șansă” în care sunt prevăzute încadrarea a 85 de persoane adulte, respectiv reabilitarea a 100 de case pentru persoane de etnie romă.


În privința celor 46 de elevi de etnie romă care frecveantează cursurile la Colegiul Tehnic ”Transilvania” din localitățile Coltău și Finteușu Mic s-a propus înființarea unei stații internediare pe traseul autobuzului Coltău-Cătălina, sprijinirea de către ASSOC pentru transporttul elevilor din Finteușu Mic la colegiul băimărean, identificarea unui transportator cu licență pe ruta Coltău-Satulung-Colegiul Tehnic ”Transilvania” și retur, respectiv alocarea cu destinație specială în bugetul de anul viitor a unităților administrativ-teritoriale a unor sume pentru asigurarea transportului la unitățile de învățământ.


În perioada următoare, la nivelul județului, se va derula o acțiune pentru promovarea de modele de bună practică în integrarea romilor, inițiată de autoritățile județene și Inspectoratul Școlar Județean Maramureș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *