justiție

Dan Şova și Rudel Obreja, eliberaţi din închisoare după o decizie a CCR

Foştii miniştri PSD Dan Şova şi Constantin Niţă, condamnaţi pentru fapte de corupţie, au fost eliberaţi aseară din închisoare. Măsura, dispusă de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, vine după decizia Curţii Constituţionale din 7 noiembrie care a stabilit că completele de 5 judecători de la instanţa supremă, care îi judecaseră inclusiv pe cei doi, erau constituite nelegal începând din 2015.

În faţa penitenciarului Jilava, rudele şi prietenii s-au strâns aseară să îi aştepte pe Dan Şova şi Rudel Obreja. Reîntâlnirea a fost posibilă după ce atât ei, cât şi fostul ministru al Energiei Constantin Niţă, au contestat deciziile de condamnare definitive, scrie Observator.

“Suntem victimele unui complot. Ce s-a întâmplat cu completurile de 5 este o imensă ticăloşie”, a spus Rudel Obreja.

“Am fost condamnat cu o diferenţă de 3 la 2. Judecătorul care a făcut diferenţa, care m-a trimis aici, este exact cel care nu trebuia să fie în complet”, a declarat Dan Şova.

Suspendarea executării pedepselor a fost dispusă până la soluționarea definitivă a contestației, care are ca termen data de 21 ianuarie.

Rudel Obreja a fost condamnat în iunie 2018 în dosarul Gala Bute, la 5 ani de închisoare cu executare. În același dosar a fost condamnată definitiv la şase ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu și Elena Udrea. Aceasta a depus și ea contestație în anulare după decizia CCR. În cazul lui Dan Şova, acesta executa o pedeapsă de trei ani dispusă în 2016 în dosarul CET Govora, în care a fost acuzat de trafic de influenţă.

“Nu o să discut propriu zis despre închisoare, nu e o chestiune de povestit. A fost o experiență umilitoare” – Dan Şova.

“Aş vrea să-i transmit Preşedintelui Iohannis să-i fie ruşine că apără aşa ceva! Nu asta este justiţia pe care el trebuie să o apere. El nu trebuie să apere statul, trebuie să apere cetăţeanul, românul” – Rudel Obreja.

Tot aseară, dar din Penitenciarul Miercurea Ciuc, a fost eliberat şi fostul ministru al Energiei, Constantin Niţă. Acesta fusese condamnat de Înalta Curte în iunie 2018 la 4 ani de închisoare, în dosarul în care a fost acuzat că ar fi primit bani de la afaceristul Tiberiu Urdăreanu.

De aceeaşi măsură a beneficiat şi Rudel Obreja, care executa o pedeapsă de cinci ani în dosarul Gala Bute.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *