Alimentație

Cum să faci cea mai bună mămăligă? O gospodină din Oncești ne spune asta

Mămăliga a fost întotdeauna un aliment de bază pentru maramureșeni. Acum tot mai puține persoane au ocazia să mânânce preparate cu mămăligă și ea a devenit în restaurante tot mai căutată.

Dar toate gospodinele care se respectă trebuie să știe pregăti o mămăligă impecabilă deoarece nu este o treabă deloc dificilă. Rezultatul trebuie să fie  fin, fără cocoloașe și neapărat nu trebuie să se prinde de fundul ceaunului sau oalei în care se prepară.

O adevărată gospodină ne spune cum să preparăm cea mai bună mămăligă. Ea este mama lui Vasilică Ceterașul, o expertă în gastronomia maramureșeană.

„Eu fac mămăligă de când eram tânără, trebuia să știu să gătesc dacă îmi trebuia să mă mărit. Era rușions să nu știi face mămăligă. Atunci era mai greu, făina se măcina cum se măcina, dar acum sunt zeci de sortimente de făină, tot mai fine, tot mai speciale însă tot mai bună e aia a noastră, măcinată de barbatul meu în jură.

Nu e greu să faci mămăligă, cred că toți știu că trebuie pusă apă într-o oală și  pui făină de mălai și niște sare și e gata mămăliga. Dar nu e chiar așa. Dacă vrei să faci o mămăligă fără cocoloașe, trebuie să pui făina înainte să înceapă să fiarbă apa foarte tare, făina se va dizolva foarte uşor în apă şi nu se vor forma cocoloaşele. Alt secret e să o fierbi la foc mic și încă un lucru important, dacă vrei să faci o mămăligă autentică, trebuie făcută la ceaun.”

Potrivit unelor studii, se arată că mămăliga este  de mare ajutor în alimentaţia sportivilor, ajutând la creşterea masei musculare. Însă cel mai important factor este felul în care este combinată cu alte alimente.

Mai ales  în Maramureş, mămăliga se combină în mod mai puţin sănătos, dar foarte gustos, cu brânză de oi şi felii de piept de porc prăjite, slăninuţă sau cârnăciori prăjiţi şi se aşează în straturi. De asemenea, pentru perioadele de post, la ţară se mânca mămăliga cu magiun sau dulceață.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *