Actualitate Sanatate

Birocraţia face victime în România. Un tânăr de 29 de ani a murit după ce a aşteptat 2 ani un transplant

Birocraţia face victime în România. La propriu. Călin Farcaş, un tânăr de numai 29 de ani din Braşov a murit cu zile şi cu banii în mână după ce a aşteptat în zadar timp de doi ani de zile să i se aprobe procedurile pentru transplant.

Tânărul ar fi putut fi operat în străinătate, dar statul român nu a prelungit acordul încheiat cu Eurotransplant. El reușise să strângă din donații suma de 200.000 de euro și aștepta actele pentru a fi operat în India, dar din păcate, a fost prea târziu. Birocrația și nepăsarea l-au ucis. Avocatul Poporului a pornit abia acum o anchetă.

Călin Farcaş aştepta de peste 2 ani un transplant de plămâni. Fusese diagnosticat cu o boală extrem de rară: hipertensiune pulmonară, o boală foarte rară care îi afecta vasele de sânge din interiorul plămânilor. În ultimii doi ani a fost dependent de un aparat de oxigen şi ţintuit într-un scaun cu rotile. Alături de familie, prieteni şi zice de braşoveni a protestat în faţa Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, în luna aprilie. A cerut accelerarea procedurilor de transplant din România.

Tânărul a încercat să se trateze în străinătate, dar cele mai multe clinici l-au refuzat pentru că România nu mai are un acord cu Eurotransplant. A reuşit să strângă 200.000 de euro, dar în lipsa acordului operaţia nu se putea face în Europa. S-a optat pentru India, dar a murit până să fie gata toate actele a fost prea târziu.

În România sunt în acest moment 35 de persoane care aşteaptă un transplant pulmonar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *