Tineret

Aproape 600 de tineri români vor călători gratuit vara aceasta în Europa prin Programul “DiscoverEU”

Peste 15.000 de tineri în vârstă de 18 ani, dintre care 576 de tineri în România, vor călători gratuit vara aceasta cu trenul în Uniunea Europeană (UE) până la 30 de zile prin Programul “DiscoverEU”. Programul a fost inclus în premieră de eurodeputatul Siegfried Mureşan în Bugetul UE pentru anul 2018 şi beneficiază de o alocare financiară de 12 milioane de euro.

“Prima ediţie a Programului ÂŤDiscoverEUÂť a fost un succes. Peste 100.000 de tineri europeni de 18 ani s-au înscris pentru a beneficia de un bilet gratuit de tren de până la 30 de zile cu care să viziteze până la 4 ţări membre ale UE. Comisia a selectat 15.000 de câştigători, iar 576 dintre aceştia vor proveni din România, conform baremului proporţional de cote decis de Comisie”, a declarat eurodeputatul Siegfried Mureşan.

“Avem veşti bune şi pentru cei aproape 85.000 de tineri europeni, în rândul cărora se numără câteva mii de tineri români, care s-au înscris, dar nu au fost selectaţi la această primă ediţie. Comisia Europeană va lansa în toamnă o nouă sesiune pentru alte 10.000 de bilete gratuite la care aceştia se pot înscrie din nou dacă nu au împlinit 19 ani între timp. Iar celor care încă nu au încă 18 ani şi vor să beneficieze în viitor de acest proiect le promit că programul va continua şi după 2020. Comisia Europeană intenţionează să dezvolte iniţiativa şi, prin urmare, a alocat pentru acest program o finanţare de 700 de milioane de euro în propunerea sa privind noul buget multianual al UE 2021 – 2027. Aşa cum am obţinut în premieră o finanţare pentru acest program în bugetul de anul acesta, la fel mă voi lupta în Parlamentul European ca programul să continue după 2020 cel puţin cu finanţarea propusă de Comisie”, a mai spus deputatul european Siegfried Mureşan.

“O călătorie prin Europa este o experienţă unică ce va schimba complet perspectiva tinerilor despre ce şcoli vor să urmeze, ce abilităţi să dobândească pentru a avea succes în carieră, ce limbi vor să studieze la universitate. În plus, 65% din angajatori apreciază experienţa internaţională a viitorilor angajaţi, aşadar, acest program reprezintă un plus pentru viitoarea carieră a tinerilor participanţi”, a adăugat eurodeputatul român.

Context
15.000 de tineri din UE vor primi un permis gratuit de călătorie în această vară prin Programul “DiscoverEU”. 576 dintre beneficiari vor fi din România. Înscrierile pentru a beneficia de un permis de călătorie prin Programul “DiscoverEU” au avut loc în perioada 12 – 26 iunie 2018 pe platforma online de înscrieri http://europa.eu/youth/discoverEU_ro

S-au putut înscrie la Programul “DiscoverEU” tinerii de care aveau 18 ani la data de 1 iulie 2018 (adică au fost născuţi între 2 iulie 1999 şi 1 iulie 2000, inclusiv) şi care deţineau cetăţenia uneia din cele 28 de ţări membre ale Uniunii Europene.

Cei 15.000 de câştigători vor beneficia de un bilet gratuit de tren de până la 30 de zile cu care pot vizita maximum 4 ţări europene în perioada 9 iulie – 30 septembrie 2018. Tinerii vor călători individual sau în grup de maximum 5 persoane, în funcţie de modalitatea în care au ales să se înscrie la program.

“DiscoverEU” va continua şi în toamnă. Comisia Europeană a anunţat că va lansa până la finalul anului o nouă rundă de înscrieri unde vor fi selectaţi alţi 10.000 de câştigători.

În plus, Comisia Europeană a recunoscut potenţialul acestui proiect şi a propus în noul buget multianual 2021 – 2027 alocarea a 700 de milioane de euro pentru “DiscoverEU”. Dacă propunerea Comisiei va fi adoptată înseamnă că aproximativ 1,5 milioane de tineri europeni vor călători gratuit în UE prin intermediul acestui program.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *