112

Băimărean înşelat cu 4.000 de lei de un presupus nepot din Londra. Ce recomandă poliţiştii pentru prevenirea unor asemenea situaţii

Ieri, 14 februarie, la sediul Poliţiei municipiului Baia Mare s-a prezentat un bărbat pentru a sesiza faptul că a fost victima unei înşelăciuni. Acesta a declarat că două dimineţi consecutive, în 11 şi 12 februarie, a fost contactat pe telefonul fix de la domiciliu, de către o persoană care s-a prezentat ca fiind nepotul lui din Londra. Motivând că vine în ţară cu câţiva colegi greci, l-a rugat şi determinat să cumpere 59 cartele reîncărcabile şi să-i comunice codurile de încărcare.

După ce a cheltuit aproximativ 4.000 de lei, bărbatul şi-a dat seama că e posibil să fi fost victima unei înşelăciuni. Poliţiştii efectuează cercetări pentru identificarea autorilor şi tragerea acestora la răspundere penală.

Pentru prevenirea altor situaţii victimale asemănătoare, poliţiştii vă sfătuiesc să NU DAŢI CURS UNEI CERERI DE ACEST TIP DEOARECE EXISTĂ RISCUL MAJOR SĂ FIŢI VICTIMA UNEI ÎNŞELĂCIUNI!

Solicitaţi persoanei care v-a sunat cât mai multe detalii pentru a vă asigura de identitatea celui cu care vorbiţi;
De ştiut pentru tineri: Părinţii sau bunicii dumneavoastră trebuie informaţi şi sprijiniţi, pentru a nu deveni victimele acestor infractori!

Este important să dezbateţi aceste aspecte în familie, adresând seniorilor următoarele recomandări:

• În cazul în care sunt sunaţi de un necunoscut care le pretinde bani pentru a ajuta o rudă aflată în străinătate, să nu divulge nici un fel de date personale, ci din contră, să adreseze întrebări şi să solicite mai multe informaţii;
• Să apeleze telefonic, imediat, ruda respectivă sau persoane apropiate acesteia, indiferent de conjunctură (moment al zilei, locaţie), pentru a verifica informaţiile primite;
• Să sune de urgenţă la numărul 112, pentru a solicita sprijinul poliţiei. În nici un caz să nu facă singuri demersuri care presupun contactul cu persoana apelantă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *