Vezi VIDEO
Spirite incinse au fost la intalnirea de astazi, 3 iulie, de la Palatul Administrativ la care au fost invitati sa participe fermierii maramureseni. Intalnirea a fost menita sa-i impulsioneze pe taranii din judet sa aleaga sa creasca vaci de carne in detrimentul celor pentru lapte, estimandu-se ca in urmatorii ani sectorul zootehnic va fi unul important in agricultura romaneasca. Cu aceasta ocazie, fermierilor li s-a prezentat si rasa de carne Angus care e usor de intretinut si se adapteaza repede oricaror conditii de mediu.
Specialistii din agricultura spun ca pana in 1989 Maramuresul a figurat printre primele trei judete din tara ca pondere a numarului de bovine crescute de fermieri. Sectorul zootehnic a inceput sa intre in declin dupa aceasta perioada, astfel incat autoritatile s-au gandit ca e nevoie sa se schimbe situatia, mai ales ca judetul are potential pentru agricultura.
In acest context, fermierii maramureseni au fost invitati la Palatul Administrativ pentru a fi sfatuiti sa se orienteze spre cresterea vacilor de carne, in detrimentul celor de lapte. Asta in conditiile in care nu este rentabil ca fermierii sa creasca in gospodarii doar 2-3 bovine, tinand cont si de noile directive europene referitoare la comercializarea si productia de lapte conform.
„Eram al treilea judet din tara dupa Suceava si Neamt in care as putea sa va raportez in 2014 ca ne-a adus fala si prosperitate judetului. Nu vreau sa supar pe nimeni, dar daca nu facem ceva cu aceste suprafete de pasuni si fanete si nu dam valoare cu ce poate fi crescut pe aceste pasuni si fanete, sa stiti ca timpul o sa dovedeasca ca avem o mare problema legata de noi, ca responsabili, sau ce vom lasa copiilor nostri. Aceasta intalnire am gandit-o cu cei care sunt responsabili de aceasta activitate, fermieri, structuri administrative”, a explicat prefectul judetului Maramures, Anton Rohian.
Cu aceasta ocazie, fermierilor le-a fost prezentata rasa de vaci Angus, la discutii fiind prezent presedintele Asociatiei Aberdeen Angus Romania, Gheorghe Budrala. El a aratat ca aceasta rasa e usor de crescut si nu necesita constructia unor adaposturi complicate. In plus, costurile sunt mai scazute decat in cazul cresterii vacilor de lapte.
„Este o rasa ca si cand ar fi crescut in Romania. Este rasa care se preteaza in toate conditiile din Romania. Mananca tot ce exista pe pasune si traieste si cu iarba mai slaba. La noi in tara sunt 44 milioane de hectare de pasune, ceea ce e enorm. La noi oamenii nu mai stiu sa faca agricultura, si nu mai merge agricultura cu 2-3 vaci, pentru ca apare problema laptelui de vaca si atunci iti iei vaca Angus”, a punctat presedintele Asociatiei Aberdeen Angus Romania, Gheorghe Budrala.
Intalnirea n-a fost lipsita si de discutii aprinse. Reprezentantii fermierilor s-au contrazis cu conducerea Oficiului pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie pe teme de genetica, dar si de control al animalelor. Fermierii au aratat ca se lovesc de diferite impedimente cand vine vorba inclusiv de exporturile de bovine.
„ La inceputul anului s-a anuntat ca Republica Chineza va importa 500 de juninci din Romania. Dupa un lung drum prin fermele din Romania nu s-a importat nicio juninca, deoarece nu pot fi dovedite ca sunt crescute si ajunse mature in Romania”, a spus unul din fermieri, Florin Lazar.
In schimb, reprezentantii Oficiului pentru Ameliorare si Reproductie in Zootehnie a replicat ca „ animalele n-au fost in control, in Romania nu exista certificat de origine, le-am explicat tuturor”, a afirmat Ioan Mihalca, directorul institutiei.
Pe de alta parte agricultorilor li s-a recomandat inca o data sa se asocieze pentru ca doar asa vor putea sa-si dezvolte afacerile din sectorul zootehnic.
Sursa: Camelia Tocaci