Vezi VIDEO
Legume si fructe proaspete, must sau costume populare traditionale sunt cateva dintre produsele care pot fi achizitionate de la „Ziua recoltei”, organizata in Baia Mare. Targul traditional are loc in perioada 26-29 septembrie, iar standurile au fost amplasate in apropierea Casei de Cultura. Producatorii si mesterii populari spera sa aiba vanzari bune in aceasta perioada, aratand ca autenticul si traditionalul inca mai au cautare.
In jur de 30 de mesteri populari si 25 de producatori si-au expus produsele la „Ziua recoltei” care a debutat astazi, 26 septembrie, in municipiul Baia Mare. Targul traditional organizat in aceste zile e unul mult mai de amploare fata de actiunile ce au loc la sfarsitul fiecarei saptamani pe platoul din Piata Revolutiei. De altfel, autoritatile baimarene au aratat ca e nevoie de un efort din partea institutiilor abilitate pentru a fi realizat un proiect mult mai „consolidat”, astfel incat produsele traditionale sa fie vandute intr-un spatiu pe masura.
“N-as vrea din aceasta toamna, daca nu din primavara, sa va mai vad in corturi. Inteleg ca sunt greutati. Vom face noi, cei de la primarie, si vom realiza niste casute de lemn pentru dumneavoastra. Vi le montam in fiecare sambata, vi le demontam duminica, pentru a merge si a va incununa munca. E important sa aveti produse care sa respecte traditia noastra, sa aveti produse de calitate, obiecte frumoase in ce priveste traditia, dar e important sa fie prezentate intr-un mod frumos”, a afirmat primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches.
Baimarenii vor avea posibilitatea sa cumpere din cadrul acestui targ legume si fructe autohtone, dar si must, preturile fiind accesibile. “Mustul e 8 lei, cel rosu. Avem si must alb care e 10 lei litrul, sau 2 lei la pahar. Avem si vin de casa. Avem si struguri negri si albi. Pretul e 3 lei la strugurii albi si 5 lei la altoi. E perioada in care lumea cauta must, si mai ales mustul de Seini”, a spus una dintre producatoare, Monica Firiszar.
De la targul traditional pot fi achizitionate si costume populare, zgardane, opinci, sau obiecte din ceramica. Mesterii din Maramures au aratat ca aceste produse au in continuare cautare nu numai in randul turistilor straini, ci si al maramuresenilor.
“Un costum popular traditional ajunge pana la 50 de milioane, o camasa e pana la 30 de milioane de lei. Sa stiti ca se cauta si se si poarta. La noi, nu e nunta sa nu fie lumea imbracata in costum popular, la biserica, toata lumea are in lada de zestre costum popular, de cand se naste omul si pana moare. Si cand moare tot cu costum popular se inmormanteaza”, a explicat unul din mesterii populari, Palaguta Barlea, din Giulesti.
La mare cautare sunt si sticlele pentru horinca in care sunt asamblate din lemn simboluri populare. “Preturile incep de la 25 pana la 100 de lei, in functie de cat ii de lucru pe fiecare sticla. Am un site si pe site-ul respectiv trimit multe in tara, in special pe zona nord-vestica, pana la Oravita, in Moldova, in Bucuresti am avut multi care au cumparat sticle. Sunt comenzi pentru nunti”, a spus un alt mester popular, Stefan Farcas.
Targul de produse traditionale si ecologice va putea fi vizitat pana in 29 septembrie.
Sursa: Camelia Tocaci