Statele Unite au eliberat zeci de detinuti „de mare risc” si au retinut in schimb 150 de persoane nevinovate la centrul de detentie de la Guantanamo, conform unor documente obtinute de WikiLeaks si publicate luni de presa occidentala, relateaza AFP.
Aproximativ 200 de detinuti, considerati ca prezentand un grad ridicat de risc deoarece puteau reprezenta „o viitoare amenintare impotriva Statelor Unite sau a intereselor Statelor Unite”, au fost eliberati sau extradati catre terte tari, conform New York Times, care citeaza documentele referitoare la cei 779 de detinuti care s-au aflat la Guantanamo dupa 2002.
Dintre acestia, numai 220 au fost considerati extremisti periculosi, potrivit Daily Telegraph, care adauga ca 380 dintre detinuti nu erau decat militanti de rang inferior, apartinand miscarii talibanilor.
Cel putin 150 dintre detinuti erau afgani sau pakistanezi nevinovati, care au fost arestati si transferati la Guantanamo, pe baza informatiilor obtinute din zone de razboi, deseori referitoare la alte persoane.
Administratia americana a afirmat ca „a facut tot ceea ce se putea pentru a actiona cu cea mai mare atentie (…) in ceea ce priveste transferarea detinutilor la Guantanamo”.
„Administratiile (fostului presedinte George W. Bush si a actualului presedinte Barack Obama) au facut o prioritate din protectia cetatenilor americani”, au afirmat Pentagonul si Departamentul de Stat.
In prezent, la Guantanamo se mai afla 172 de detinuti, iar autoritatile americane spera sa-i poata repatria sau trimite in tari terte circa 100 dintre acestia. Alti 33 ar urma sa fie judecati pentru crime de razboi, iar alti 48 vor fi retinuti pe termen nedefinit, fara a fi judecati.
Casa Alba si-a reiterat, la inceputul lunii aprilie, angajamentul privind inchiderea centrului de detentie, in pofida deciziei de a judeca la Guantanamo cinci persoane acuzate de implicare in atentatele din 11 septembrie 2001. Procesul pentru crime de razboi, care se desfasoara in fata unui tribunal militar exceptional, a inceput in primavara anului 2008, inainte de a fi suspendat sine die de Barack Obama in ziua preluarii functiei.
Sursa: Mediafax