![]() |
![]() |
Avand un nume care s-ar putea traduce „Tara frontiera” si situata la intalnirea UE cu Rusia, Ucraina ramane un stat complex, a carui „revolutie portocalie” a reprezentat o sursa de fascinatie, dar care a si derutat deseori prin cultura sa politica si inclinatia pentru crize politice, a comentat agentia straina AFP. Aceasta fosta republica sovietica cu o populatie de 46 de milioane de locuitori, devenita independenta in 1991, este cunoscuta in strainatate dupa mai multe stereotipuri: granarul fostei Uniuni Sovietice, supa de sfecla, bors, catastrofa de la Cernobil, crizele gazelor care fac Europa sa tremure iarna, atacantul de fotbal Andrei Shevchenko, saritorul cu prajina Serghei Bubka, revolutia portocalie.
Stereotipuri care induc uneori in eroare apasa si asupra candidatilor la alegerile prezidentiale de duminica, 7 februarie. Viktor Ianukovici, omul Kremlinului, a carui victorie la alegerile prezidentiale a fost invalidata in 2004, din cauza fraudelor, si Iulia Timosenko, prim-ministrul proeuropean cu parul blond impletit in jurul capului.
„Identitatea nationala a Ucrainei este in curs de formare”, apreciaza Serhi Iekelsik, profesor ucrainean de istorie la Universitatea Victoria din Canada, autor al cartii „Ucraina, nasterea unei natiuni moderne”.
Dificultatile de autoidentificare provin din faptul ca Ucraina a fost fragmentata mult timp intre Imperiile Rus si Austro-Ungar. Frontierele sale actuale au fost in principal stabilite de dictatorul sovietic Iosif Stalin. Ideile nationaliste apar in secolul al XIX-lea, dar Ucraina nu devine independenta decat dupa dezmembrarea Uniunii Sovietice, cu exceptia unei scurte perioade haotice intre 1917 si 1920.
Ianukovici si Timosenko, ambii promovand o relatie mai stransa cu Rusia si ale caror greseli in ucraineana fac obiectul ironiilor publice, insista insa asupra importantei de a apara independenta tarii.
In 2004, tara a parut sa primeasca un nou impuls, prin „revolutia portocalie” proocidentala. Ucraina a devenit la moda, turistii au venit in numar mare, cumparand cesti si tricouri portocalii cu sloganul „Tak!” (Da!).
Dar iluziile s-au evaporat repede si presedintele Viktor Iuscenko, eroul „revolutiei portocalii”, a inregistrat o cadere puternica in optiunile alegatorilor la 17 ianuarie, ajungand al cincilea, la primul tur al alegerilor prezidentiale, obtinand putin peste 5 la suta din totalul voturilor exprimate.
Eforturile sale de creare a unei noi identitati, prin glorificarea combatantilor antisovietici si incercarea de a determina recunoasterea foametei din anii ’30 ca un genocid orchestrat de Moscova, nu au facut decat sa amplifice divergentele dintre estul prorus si vestul nationalist.
Sursa: Mediafax