Dupa catastrofa din Japonia, panica s-a instalat si pe piata valutara, iar francul elvetian a atins maxime istorice in fata USD, dupa ce saptamana trecuta moneda s-a apreciat cu 2,2%. Astfel, ratele la creditele in franci elvetieni ar putea creste mai mult daca situatiile din Japonia si din Libia nu se calmeaza cat mai rapid.
In plus, in mod aparent paradoxal, yenul japonez s-a apreciat la randul sau pe pietele valutare. ”Speculatorii au mizat pe yen in conditiile in care se asteptau ca o parte dintre companiile japoneze sa repatrieze capitaluri in vederea reconstructiei facilitatilor locale, iar companiile de asigurari sa vanda active detinute in strainatate pentru a acoperi cererile pentru daune, ambele situatii ducand la cumpararea de volume importante de yeni. Traderii au mizat astfel pe repetarea scenariului din 1995, cand, dupa cutremurul devastator din Kobe, a urmat o tendinta prelungita de apreciere a yenului japonez”, a aratat Victor Safta, directorul general X-Trade Brokers Romania.
Pentru cei care detin credite in franci elvetieni, criza din Japonia are, din punct de vedere financiar, urmari mai grave decat pentru restul lumii: interventia G7 a calmat temporar panica financiara, dar nu a reusit sa reverseze trendul de apreciere a monedei.
“Tulburarile din Orientul Mijlociu, atacul asupra Libiei si conflictele din Bahrein si Siria continua sa alimenteze interesul pentru francul elvetian, care isi mentine rolul de activ «de refugiu». Este nevoie de o risipire a temerilor unui accident nuclear grav in Japonia si o stabilizare a situatiei din Libia si Orientul Mijlociu si abia atunci cei care detin credite in Franci Elvetieni ar putea respira usurati”, a aratat Victor Safta.
Sursa: Ioana Osan