Romania va avea, in curand, un test care va permite depistarea inca din copilarie a predispozitiei organismului pentru boli grave cum ar fi cancerul, a anuntat astazi, 16 octombrie, medicul Lygia Alexandrescu, lector universitar si presedinte al Societatii Romane de Educatie Nutritionala.
„Va ajunge in Romania un test din saliva care va determina predispozitia organismului pentru anumite boli grave, precum cancerul, scleroza in placi si altele„, a explicat medicul, cu ocazia Zilei Internationale a Nutritiei.
Potrivit Lygiei Alexandrescu, stilul de viata si alimentatia sunt foarte importante pentru sanatate, idealul fiind ca alimentatia zilnica sa cuprinda cinci mese, dintre care trei principale si doua de fructe. „Fructele dulci vor fi consumate mai intai, apoi cele acre. De asemenea, este nevoie de un somn bun si de evitarea stresului si a oboselii, acestea din urma scazand imunitatea organismului”, a adaugat medicul.
La fel de importanta este, in opinia specialistilor, prepararea hranei, iar asta pentru ca oricat de bune ar fi alimentele, daca nu sunt bine gatite, pierd toate proprietatile nutritionale. Presedintele Societatii Romane de Educatie Nutritionala a mai spus ca nu recomanda evitarea totala a mezelurilor, dar sustine ideea ca acestea trebuie sa fie in cantitate mica si de buna calitate. In plus, ea atrage atentia asupra faptului ca este esential ca oamenii sa fie obisnuiti sa citeasca etichetele de pe alimente.
„Orice aliment care are trecuta pe eticheta apa, ca prim element, are o problema si, de aceea, trebuie evitat. Apoi, nu sunt de acord cu evitarea painii. In Biblie, se vorbeste frecvent despre paine, ceea ce dovedeste ca este un aliment important. Este recomandata, insa, painea de secara, intermediara, adica aceea care are mai putin gluten”, a mai spus Lygia Alexandrescu.
Medicul Pavel Chirila, doctor in stiinte medicale, a subliniat, in acelasi context, ca Romania este tara europeana cu cel mai mare numar de bolnavi de cancer, in special de colon si plamani. „O treime dintre aceste forme de cancer pot fi cauzate de stilul de viata necorespunzator si de alimentatie. Alimentele sunt implicate mai ales in cancerul de tub digestiv, din cauza nitratilor si a nitritilor. Este vorba, in special, despre mezeluri, mai ales cele ieftine, si de zahar. Nitritii care ajung in stomac, in contact cu acidul, formeaza substante care cauzeaza cancerul de tub digestiv”, a mai spus medicul Chirila.
Sursa: Mediafax