Trei italieni si sase romani au fost arestati preventiv, pentru 29 de zile, pentru braconaj, nerespectarea regimului armelor si munitiilor si abuz in serviciu in forma calificata. Cei noua au fost retinuti intr-un dosar care vizeaza derularea unei vanatori ilegale in Cernavoda. Cazul a starnit reactii inclusiv la nivel guvernamental, fiind dispuse controale drastice in in treaga tara pentru a vedea cum sunt gestionate fondurile de vanatoare.
Cetatenii italieni Luigi Sgobba, Danielle Quattrociochi si Giovianni Piatinni, impreuna cu romanii Danut-Vasile Miron, Aurelian Pana, Florin Popa, Gheorghe Dobre, Victor Olteanu si Iulian Taranu, au fost prezentate, aseara, 12 octombrie unei instante a Judecatoriei Medgidia, cu propunerea de arestare preventiva, sub acuzatiile de nerespectarea regimului armelor si munitiilor, participatie improprie la braconaj, complicitate la participatie improprie la braconaj si abuz in serviciu in forma calificata.
Politistii constanteni, coordonati de un procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, au facut, miercuri dimineata, descinderi la doua unitati hoteliere din Cernavoda, existand informatii ca mai multi cetateni italieni ar fi fost implicati in partide de vanatoare organizate ilegal si ar detine cateva mii de cartuse peste limita legala. In total, in cursul zilei si serii de miercuri, peste 20 de persoane, intre care 12 cetateni italieni, au fost audiate de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, iar noua dintre acestea, trei cetateni italieni si sase romani, au fost retinute pentru 24 de ore.
Intre acestia se afla si seful Asociatiei Judetene de Vanatoare si Pescuit Sportiv (AJVPS) Constanta, Danut-Vasile Miron, mai multi paznici de vanatoare, dar si Luigi Sgobba, cetateanul italian care organiza sedintele de vantoare pentru compatriotii sai, in schimbul a cate 1.500 de euro pentru un astfel de sejur. Ultimul grup adus de acesta in Romania a sosit in tara in data de 2 octombrie, cei 20 de italieni fiind cazati in doua unitati din zona Cernavoda – hotelurile Yahoo Best si Domneasca.
Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Constanta, in urma perchezitiilor efectuate, in cursul zilei de miercuri, in cele doua hoteluri, s-a stabilit ca italienii pastrau munitia si armele in conditii de insecuritate totala, in camerele de hotel si in portbagajul masinilor aflate in parcarea hotelului.
Astfel, la Domneasca au fost gasite noua arme, 4.311 cartuse si un numar de 308 pasari vanate si tinute la congelator. Tot in acest hotel au mai fost gasite 1.000 de cartuse goale, care fusesera trase anterior, adunate din fondul de vanatoare. In hotelul Yahoo Best din Cernavoda au fost gasite 21 de arme de vanatoare, 4.600 de cartuse si alte 798 de pasari vanate si tinute, de asemenea, la congelator.
„Din cercetarile desfasurate pana in acest moment au reiesit indicii si date ca inculpatii, speculand oportunitatile legale si folosind abil bresele sistemului de control al activitatii de vanatoare, au organizat, cu sprijinul unor persoane din cadrul AJVPS Constanta, in mod ilegal, partide de vanatoare pentru cetateni italieni, incalcand prevederile regimului armelor si al munitiilor si aducand un grav prejudiciu fondului cinegetic national”, se arata in rechizitoriul procurorilor constanteni.
De altfel, dupa retinerea sefului AJVPS Constanta, Danut-Vasile Miron, procurorul de caz Teodor Nita a precizat ca acesta nu a efectuat in ultimii ani nicio inregistrare in registrul armelor de foc, astfel ca nu se poate spune ce si cum s-a vanat pe teritoriul judetului.
„Din 2005 nu s-a inregistrat nimic in registrul armelor aferent judetului Constanta. In momentul de fata nu se stie cate arme s-au folosit, cate cartuse s-au folosit, de catre cine, pe tot teritoriul judetului Constanta, pe durata ultimilor sase ani, deoarece seful AJVPS Constanta nu a completat nicio jumatate de pagina din aceste registre obligatorii”, a precizat Teodor Nita.
Anchetatorii au stabilit insa ca, in perioada 8 – 10 octombrie, Miron a distribuit ilegal, fara a efectua mentiunile in evidentele obligatorii, un numar de 18.000 cartuse.
Sursa: Mediafax