![]() |
![]() |
Vezi VIDEO
O saptamana vor sta zi si noapte in casele rromilor de pe Calea Miresului din Somcuta Mare 12 tineri din Norvegia cu varste cuprinse intre 18 si 24 de ani. Ei au ajuns in Maramures, mai precis in comunitatea de tigani din zona, in acest weekend in cadrul unui proiect intercultural care lupta impotriva discriminarii si care isi propune sa promoveze traditiile etniei rroma. Schimbul de experienta a fost realizat la initiativa Centrului Antidiscriminare din Norvegia si cu sprijinul comunitatii rrome din Somcuta Mare, care i-a primit si gazduit pe tineri.
Proiectul a debutat in urma cu patru ani, cand Tudor Lakatos – cunoscut si ca Elvisul tiganilor, presedintele Centrului Antidiscriminare din Norvegia, a sustinut un curs in mijlocul tinerilor norvegieni in care le-a vorbit despre istoria rromilor. El i-a invitat atunci sa vina in Somcuta Mare si sa traiasca in casele tiganilor pentru a-i cunoaste cu adevarat.
”Le-am dat de inteles sa vina in comunitate, sa nu mai stea pe la hoteluri daca vor sa vada comunitatile de rromi, sa vina sa stea in inima tiganilor, in inima rromilor, in comunitate, sa stea sa mance impreuna cu noi, o sa participe la caramida, sa vada cum a fost viata noastra”, a dec larat Tudor Lakatos, unul dintre organizatorii proiectului.
Rromii considera ca lumea le este potrivnica pentru ca nu ii cunoaste suficient de bine, de aici si ideea proiectului. Norvegienii ajunsi pe Calea Miresului sunt coordonati de Vivian, lidera grupului, care a spus ca “am vrut sa vedem cum traiesc rromii aici in Romania, pentru ca se face discriminare impotriva lor in multe tari, printre care si aici. Am vrut sa vedem cum traiesc ei si vrem sa invatam ceva din felul lor de a trai pentru ca fiecare poate invata cate ceva din cultura lor”, a spus aceasta.
Comunitatea rroma i-a primit cu bratele deschise si i-au intampinat cu cantece si dansuri traditionale tiganesti la intrarea pe strada. Obstacolul lingvistic a fost depasit cu usurinta, deoarece tinerii rromi cunosc limba engleza, spaniola sau italiana. La randul lor, tinerii norvegieni participa in aceasta perioada la un curs de invatare a limbii romani, pentru a reusi sa converseze cel putin la un nivel minim cu gazdele lor.
“Este pentru prima oara cand particip la un astfel de proiect. Este foarte diferit de modul de viata in care noi traim, dar imi face placere sa invat despre o cultura diferita de a mea”, a marturisit una dintre tinerele implicate in proiect.
Schimbul de experienta se va incheia cu un spectacol de muzica si dans, la care vor lua parte atat rromi, cat si tinerii norvegieni.
Foto: proiect Norvegia – Somcuta Mare (c) eMaramures.ro
Sursa: Gabriela Kuhajda