Pentru riscul de a deveni victime ale unor inselaciuni, politistii din cadrul Compartimentului de analiza si Prevenire a Criminalitatii Maramures au intocmit o lista cu sfaturi utile. Oamenii legii avertizeaza asupra faptului ca numarul persoanelor care pierd bani din cauza escrocilor este tot mai mare si ca metodele, respectiv argumentele folosite pentru inselaciune sunt tot mai diverse.
Sfaturile politistilor
– inainte de a oferi ajutor neconditionat si de a efectua orice demers in acest sens, verificati informatiile primite;
– chiar daca persoana care va face anuntul despre incident, se recomanda ca avand calitati oficiale, datele trebuie verificate inainte de a intreprinde orice actiune. In niciun caz nu dati crezare imediat unor povesti lacrimogene, presarate cu elemente din viata reala, anuntate telefonic de persoane care pretind ca au calitate oficiala, ci verificati informatia din surse credibile;
– in niciun caz nu trimiteti bani prin persoane necunoscute, sperand astfel ca ii veti ajuta pe cei dragi – riscati sa cadeti in plasa intinsa de infractorul care a profitat abil de naivitatea si lipsa dumneavoastra de informare.
– verificati daca ruda in cauza a fost implicata intr-un eveniment rutier (cereti date despre unitatea medicala, de Politie sau Parchet unde s-ar afla aceasta si sunati pentru confirmare). Daca sunteti contactat de un «binevoitor», care va apeleaza in numele unei rude apropiate si nu ati putut verifica veridicitatea informatiilor, solicitati-i acestuia o intalnire directa si anuntati Politia la numarul de urgenta 112 pentru a va acorda sprijin. Fiti atenti la persoanele cu care intrati in contact, pe strada, in jurul blocului, aparent intamplator. Este posibil ca acestea sa va urmareasca, sa incerce sa se imprieteneasca si sa afle detalii despre familie sau vecini. Nu le furnizati necunoscutilor informatii despre membrii familiei sau despre vecini. Nu trimiteti banii solicitati in scopul de a va ajuta rudele, pana nu luati legatura personal cu membrii familiei.
– manifestati prudenta atunci cand vi se aduce la cunostinta ca ati castigat un premiu la un concurs la care nu ati participat. Simpla utilizare a unui furnizor de servicii (de telefonie, cablu TV etc.) nu presupune inscrierea automata la un concurs, fara consimtamantul abonatului, obtinut in prealabil. Este cat se poate de clar ca, daca nu v-ati inscris la un concurs, in nici un caz nu puteti fi desemnat castigator.
– nu achitati niciodata in avans sume de bani pentru ridicarea unor premii. Plata impozitelor sau a altor taxe se realizeaza dupa incasarea premiilor.
Sursa: eMM.ro
La alegerile prezidențiale din 2004 eram un copil. Aveam 7 ani și habar n-aveam ce se întâmplă în jurul meu...
Citeste mai mult