Vezi VIDEO
Un focar de hepatita a izbucnit in comuna Ardusat, peste 50 de persoane fiind diagnosticate cu aceasta boala. Prefectura Maramures a convocat azi, 19 august, o intalnire de urgenta la Primaria Ardusat, unde au fost convocati si reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica Maramures ca sa se discute despre aceasta problema, considerata ca extrem de grava tinand cont de numarul mare de persoane bolnave, precum si datorita faptului ca va incepe scoala iar copiii ar putea fi in pericol. Dupa discutii, s-a stabilit un plan clar de masuri, dupa cum a precizat purtatorul de cuvant al Prefecturii Maramures, Dan Buca.
Directorul ASP Maramures, Alexandru Ilies, nu a dorit sa faca prea multe declaratii despre focarul de hepatita de la Ardusat, precizand ca ”boala mainilor murdare” ar fi afectat o comunitate de rromi . Un caz similar s-a inregistrat in Ardusat si in cursul anului 2001, iar imbolnaviri, dar intr-un numar mai mic, s-au semnalat si in ultimii trei ani. De asemenea, in aceeasi comunitate a mai fost si un focar de trichinella.
Doua persoane cu hepatita virala spitalizate la aceasta ora
Primarul comunei Ardusat, Ciprian Vasile Rus, a declarat ca ”sunt 51 de persoane bolnave, dintre care doua sunt la aceasta ora spitalizate. Primul focar a izbucnit in luna februarie a acestui an, apoi a mai fost unul, mult mai puternic, in luna aprilie. Atunci s-au imbolnavit in aceeasi perioada 25 de persoana. Doamna doctor Scholl Elisabeta a cerut atunci vaccinuri de la ASP si s-au administrat in scoli si gradinite. Am inteles insa ca vaccinurile ar fi fost insuficiente. In luna iunie si iulie a aparut un nou focar, astfel incat si acum avem doua persoane in spital”, a prezentat primarul din Ardusat situatia. El a recunoscut ca zona in care a aparut focarul este una locuita de persoane defavorizate.
Focarul a aparut intr-un cartier in care locuiesc circa 500 de oameni
Prefectul Gyongyike Bondi s-a deplasat la Ardusat ca sa lamureasca problema, iar impreuna cu seful ASP Maramures, Alexandru Ilies, primarul si viceprimarul comunei s-a deplasat in comunitatea de rromi unde s-a semnalat focarul de hepatita. In urma intalnirii s-au impus mai multe masuri, mai ales ca exista riscul ca situatia sa fie scapata de sub control.
Directorul ASP, Alexandru Ilies, a spus ca ”hepatita virala acuta a aparut in zona cartierului Fanate din comuna. Aici locuiesc aproximativ 500 de locuitori, din care 88% sunt persoane de etnie rroma si 12% romani. S-au realizat de catre angajatii ASP 28 de actiuni si triaj epidemiologic, inclusiv verificarea unitatilor de administratie publica si s-au vaccinat antihepatic 70 de persoane, dintre care 47 de copii si 23 de adulti”.
Primaria Ardusat va proceda la montarea a doua cismele stradale in zona
Autoritatile au vizitat zona din cartierul Fanate si au stat de vorba cu cetatenii care si-au construit casele fara autorizatie de constructie. Acestora li s-a explicat ca boala este transmisibila si ca este foarte importanta respectarea regulilor elementare de igiena corporala individuala si colectiva, spalarea cu apa si sapun pentru a evita aparitia de noi cazuri de hepatita virala.
Persoanele care locuiesc aici sunt cunoscute cu transhumanta sezoniera si nu au acte de identitate, a precizat primarul Vasile Ciprian Rus. Au fost dispuse masuri de intrare in legalitate a acestor persoane atat in privinta actelor de identitate, cat si a autorizatiei de constructie. Primaria Ardusat va intreprinde demersuri pentru salubrizarea zonei si montarea a doua cismele stradale in zona.
Apa din patru fantani nu este potabila
Pe strada din cartier au fost construite locuinte fara autorizatie de constructie de catre cetateni de etnie rroma, care insa la recensamant nu s-au declarat rromi, ci romani. Acestia nu beneficiaza de alimentare cu apa potabila din reteaua publica a comunei si isi transporta apa de la fantani situate pe spatii private de pe o alta strada din cartier.
Angajati din cadrul Inspectiei Sanitare de Stat au recoltat probe de apa din fantani care au fost analizate din punct de vedere microbiologic. Rezultatele analizelor de laborator au constatat faptul ca apa nu este potabila. Au fost dispuse masuri pentru instiintarea populatiei cu privire la faptul ca apa din fantani nu este potabila, iar in zilele urmatoare se va proceda la golirea fantanilor, respectiv dezinfectarea acestora.
Fonduri suplimentare pentru reabilitarea gradinitei
Prefectul Gyöngyike Böndi s-a deplasat impreuna cu autoritatile locale si sanitare la scoala si gradinita din centrul comunei pentru a vedea conditiile existente, avand in vedere ca multi dintre copiii din cartierul Fanate frecventeaza cursurile de invatamant. Scoala beneficiaza de alimentare cu apa curenta, iar in prezent se construiesc toalete noi.
Imobilul gradinitei, construit in 1935 se afla in stare de degradare, institutia avand nevoie de fonduri suplimentare pentru reabilitare, inclusiv pentru construirea de noi toalete in curte. Gradinita are autorizatie sanitara de functionare, fiind inclusa intr-un program de conformare. Prefectul a precizat ca vor fi initiate demersuri pentru suplimentarea fondurilor necesare pentru reabilitarea gradinitei.
Sursa: I.O.
Ieri am asistat la un incendiu cum nu s-a mai văzut în Maramureș! Mai bine de 500 de hectare au...
Citeste mai mult