Atelierul de lucru, organizat in cadrul programului de buna vecinatate, a beneficiat de mare interes din partea autoritatilor si ONG-urilor, care, desi aveau ghidul aplicantului pentru programul Phare – cooerare transfrontaliera, au dorit amanunte in ce priveste depunerea proiectelor.
Primarii maramureseni prezenti la discutii au aratat ca partea cea mai dificila este gasirea partenerilor ucraineni impreuna cu care sa poata fi desfasurate proiectele comune. “Si ei au nevoie de acorduri de la autoritati, de proiecte, iar asta ne intarzie”, s-au plans cativa dintre potentialii aplicanti.
ONG-urile si autoritatile publice maramuresene mai au la dispozitie doar 12 zile ca sa ceara lamuriri specialistilor de la biroul regional din Suceava cu privire la derularea programului, urmand ca pana la inceputul lunii martie fiecare dintre ele sa primeasca raspunsuri in scris.
Sumele disponibile prin programul de buna vecinatate Romania-Ucraina se ridica la 11 milioane de lei. Banii vor fi distribuiti in functie de importanta proiectelor depuse spre finantare. Ultima zi pana la care se primesc dosare este 12 martie.
Programul are trei prioritati pe care pot fi depuse proiecte. Prima vizeaza segmentul economic si pe cel social, cu o finantare intre 50.000 si 500.000 de euro. A doua are ca tinta dezvoltarea infrastructurii de granita si de mediu (50.000 – 800.000), iar ultima e pentru activitatile ce presupun colaborari intre cetatenii aflati de cele doua parti ale granitei (10.000 – 50.000).
Sursa: Victor Neagu