Actualitate

UBB Cluj, prima universitate a ţării conform Metarankingului Universitar 2018

 Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) ocupă, pentru al treilea an consecutiv, primul loc în Metarankingul Universitar realizat de asociaţia Ad Astra a Cercetătorilor Români, clasament care stabileşte ierarhia universităţilor din România în funcţie de performanţele individuale din topurile internaţionale ale instituţiilor de învăţământ superior.

Potrivit informării date de Departamentul de Comunicare al UBB, Metarankingul Universitar 2018 utilizează metodologia propusă de membrii High Level Experts Group numiţi în anul 2016 de ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării, având rolul de a reuni riguros, într-un sistem unitar, diversele sisteme de clasificare internaţională a universităţilor (rankinguri), pentru a avea o imagine mai robustă şi comprehensivă asupra performanţei universitare.

Ne bucură această poziţionare la interfaţa celor două Centenare pe care le sărbătorim la UBB: Centenarul Marii Unirii (2018) şi Centenarul Universităţii Româneşti în UBB (2019). UBB are o tradiţie veche, bine ancorată european/internaţional: universitatea latină (secolele XVI-XVII), universitatea latină/germană (secolul XVIII), universitatea maghiară (secolul XIX) şi universitatea românească (secolul XX – 1919). După Marea Unire, vechiul regat a investit cele mai bune resurse academice pe care le avea pentru a crea la Cluj o universitate românească a cărei menire era să se ridice la înălţimea tradiţiei universitare clujene. Iată că astăzi UBB se manifestă ca o universitate reper pentru Transilvania şi România, reprezentând cu cinste România în aria academică internaţională, cu statutul de universitate internaţională cu excelenţă în predare şi cercetare (conform auditului internaţional). Aşadar, tradiţia demarată din 1581 şi investiţia de acum 100 de ani au dat roade!”, a declarat prorectorul UBB responsabil cu cercetarea, competitivitatea-excelenţa şi publicaţiile ştiinţifice, Daniel David.

Metarankingul Universitar a demarat în 2016, sub auspiciile Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, iar din 2017 se derulează sub auspiciile Asociaţiei Ad-Astra a Cercetătorilor Români.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *