Vezi VIDEO
Vezi VIDEO editat
Un obicei pastrat de sute de ani atrage in perioada Craciunului privirile tuturor celor care ajung in Cavnic.Tinerii se imbraca in costume populare, isi pun pe ei hamuri cu zeci de clopote facute din tabla si isi acopera fetele cu masti din blana de oaie, dupa care merg din casa in casa pentru a alunga spiritele rele din gospodariile celor cunoscuti, asa cum spune traditia locala. Anul acesta, brondosii au fost cu zecile, mult mai multi ca in alti ani, la fel turistii si localnicii, toti intalnindu-se in cadrul feeric al Cavnicului acoperit de o zapada stralucitoare.
Dupa ce in seara Ajunului de Craciun casele din Cavnic sunt pline cu grupuri de colindatori, in celalte zile de Craciun este randul brondosilor sa fie “vedete”. Acesti colindatori speciali se aud pana departe pentru ca poarta clopote peste haine, dar atrag atentia asupra lor si datorita mastilor fioroase sub care isi ascund fetele. Confectionate din piele de oaie, mastile au ciucuri mari din diferite culori si o limba lunga si rosie asemeni imaginilor cu draci.
Localnicii se bucura in momentul in care brondosii le trec pragul pentru ca astfel oamenii cred ca in noul an le va merge mai bine. ”Acest obicei este specific orasului Cavnic, iar noi tinerii il pastram cu sfintenie si il ducem mai departe pentru ca stramosii nostri ni l-au transmis si noi avem datoria sa il transmitem mai departe. De mici copii ne imbracam de brondosi si umblam la prieteni, la rude in case pentru a alunga spiritele rele, pentru a avea un an nou mai bun, mai fericit si cu mai mult belsug”, a spus unul dintre practicantii obiceiului specific zonei Cavnicului.
Potrivit legendei, brondosii sunt cei care au salvat orasul de la distrugere, in momentul in care tatarii, in 1717, au ajuns pana in Cavnic. Atunci se pare ca localnicii s-au costumat astfel si din cauza zgomotului asurzitor, precum si a infatisarii fioroase, au reusit sa-i inspaimante pe cotropitori si sa ii faca sa se retraga. Astfel, fiecare cavnicar se bucura sa ii primeasca in case de Craciun pe tinerii mascati.
”Noi primim brondosii in casa pentru ca se spune ca alunga spiritele rele. Suntem obisnuiti cu ei si apreciem aceasta traditie”, a declarat o localnica din Cavnic. In timp ce un alt cavnicar a completat ca acest obicei este unul frumos, cu care orasul se poate mandri.
Obiceiul brondosilor din Cavnic este unic in Maramures. Brondosii sunt omeniti de gazde cu mancare si bautura inainte ca acestia sa plece la alta casa.
Sursa: Andrei Gherghel