Sanatate

Tot ce trebuie să ştii despre vaccinul antigripal

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, astăzi, epidemie de gripă în România. Potrivit ministrului, doar 1,2 milioane de români şi-au făcut vaccin antigripal 2019 până în prezent.

Ministerul Sănătăţii a comandat 30.000 de doze suplimentare de vaccin care vor fi distribuite în întreaga ţară, începând de astăzi, la Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) care au solicitat suplimentarea.

Sorina Pintea a precizat că dozele de vaccin care nu sunt asigurate de Ministerul Sănătăţii ‘pot fi achiziţionate din farmaciile cu circuit deschis, care sunt societăţi comerciale’.

Ministrul a adăugat că se solicită ‘limitarea accesului vizitatorilor în mod real în toate unităţile sanitare’, în special în secţiile cu risc, dar şi refacerea stocurilor de antivirale.

De asemenea, ministrul a reamintit condiţiile în care pot fi închise şcolile şi măsurile care urmează să fie luate, precum şi recomandările pentru populaţie.

Campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor.

Aceasta se derulează în cadrul cabinetelor medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi, iar beneficiarii sunt persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire:

– personalul medical;

– persoane cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii;

– persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice;

– copii şi bătrâni instituţionalizaţi;

– gravide.

Potrivit specialiştilor, vaccinul antigripal tetravalent este mult mai eficient în cazul gripei faţă de cel trivalent, însă preţul este mai mare.

În farmacii, preţul unui vaccin antigripal tetravalent este de aproximativ 40 de lei.

Spre exemplu, Vaxigrip Tetra costă 41 de lei, în timp ce Influvac poate costa între 20 şi 23 de lei, în funcţie de farmacii.

Totuşi, există o problemă cu stocurile, multe dintre farmacii având stocurile epuizate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *