Actualitate

Top cele mai poluate orașe din România. Unde se poziționează Baia Mare

Cel mai poluat oraş a fost în 2018 Iaşi, unde concentraţia medie de particule în suspensie (PM 2.5) a fost de 27 de micrograme pe metru cub. Pe locul doi s-a situat Cluj, dar supriza vine abia de la următoarea poziţie, unde regăsim Braşovul. Aici, concentraţia medie de particule în suspensie a fost de 21,3 micrograme pe metru cub.

Bucureştiul s-a situat abia pe locul 4, iar la nivel global a ocupat poziţia 680 din cele trei mii de oraşe analizate.

La polul opus se situează Constanţa, cu un nivel mediu de 12,4 micrograme pe metru cub, urmată de Brăila, Galaţi şi Văleni.
În ceea ce priveşte clasamentul la nivel global, acesta este dominat de localităţi din India, China şi Pakistan. De altfel, 22 din primele 30 cele mai poluate oraşe ale lumii sunt în India.

Potrivit datelor oficiale, în toată lumea, peste 6,5 milioane de oameni mor în fiecare an din cauza bolilor asociate poluării, 25.000 dintre ei sunt din România.

Considerat la începutul anilor 2000 unul dintre cele mai poluate orașe din România, Baia Mare are acum o calitate a aerului foarte bună. Explicația: moartea industriei poluatoare, care a dus la adevărate drame sociale, dar care a curățat considerabil atmosfera. Dacă în 2010 concentrația de plumb din aer depășea cu mult valoarea limită admisă, astăzi aceasta este aproape de 0.

Odată cu sistarea activității celor doi mari poluatori din zonă, în 2007 și 2012, aerul în Baia Mare a devenit mai curat. Spre exemplu, dacă în 2010 concentrația medie anuală de plumb din aer era de 0,8 micrograme pe metru cub,
față de 0,5 valoarea limită admisă, acum aceasta este aproape de zero.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *