Aproximativ 12 tone de apa contaminata radioactiv s-au scurs de la centrala nucleara avariata de la Fukishima, o parte din aceasta cantitate ajungand probabil in mare, a anuntat joi compania care exploateaza instalatia, relateaza AFP.
Compania de electricitate Tokyo Electric Power (TEPCO) a declarat ca aceasta scurgere a fost descoperita astazi, 5 aprilie, la o conducta ce asigura legatura cu o instalatie temporara de decontamninare a apei, in care este neutralizat lichidul de racire utilizat in reactoare.
Prezentand un nivel foarte ridicat de radioactivitate dupa trecerea prin reactor, aceasta apa este de obicei reinjectata in sistemul de racire, dupa ce trece prin echipamentele de decontaminare. Operatorul a precizat ca lichidul contaminat radioactiv care s-a scurs azi, 5 aprilie, a fost supus in prealabil unei parti dintre operatiunilor de decontaminare.
„Oficialii nostri au confirmat ca o cantitate de apa de racire s-a scurs la nivelul unei legaturi intre tuburi”, a declarat un purtator de cuvant pentru AFP, adaugand ca o parte din lichid probabil s-a scurs „dincolo de centrala, pana in ocean”.
Intre timp, locul pe unde a avut loc scurgerea a fost reparat, a subliniat purtatorul de cuvant. TEPCO incearca sa determine cantitatea exacta de apa care s-a scurs in Oceanul Pacific, in apropierea centralei Fukushima Daiichi, situata la aproximativ 220 de kilometri nord-est de Tokyo.
Acesta nu este primul incident de acest fel. Aproximativ 120 de tone de apa contaminata radioactiv s-au scurs deja din sistemul de decontaminare luna trecuta, dintre care aproximativ 80 de litri au ajuns in mare, a precizat compania.
Guvernul japonez a decretat in decembrie starea de oprire la rece a reactoarelor de la Fukushima Daiichi, ceea ce presupune ca temperatura din interiorul cuvelor reactoarelor este mentinuta sub temperatura de 100 de grade Celsius.
Acest anunt a marcat o etapa majora in stabilizarea situatiei aceastei centrale, avariata intr-un accident provocat de un tsunami devastator pe 11 martie 2011 care a declansat cea mai importanta criza nucleara civila de dupa cea inregistrata la Cernobil (Ucraina) in 1986.
TEPCO si autoritatile japoneze mai au, cu toate acestea, de depasit numeroase dificultati inainte sa poata retrage combustibilul din reactoare – nu inainte sa treaca cel putin zece ani – si sa poata desfiinta instalatiile – dupa 30-40 de ani.
Aproximativ 100.000 de persoane care locuiau in imprejurimile centralei au fost nevoiti sa isi abandoneze locuintele din cauza riscurilor de sanatate antrenate de emisiile de particule radioactive in aerul, solul si apa din regiune.
Sursa: Mediafax