Vezi VIDEO
Toamna se numara… scumpirile. Prima zi din septembrie va aduce majorari de preturi la gazele naturale si la energia electrica livrate populatiei si agentilor economici, ceea ce inseamna un final de an prost pentru maramuresenii care isi incalzec casele cu microcentrale. Vestile proaste nu se opresc insa aici. Producatorii anunta la randul lor ca sunt asteptate scumpiri la principalele alimente de baza.
Iarna care se apropie nu va fi deloc usoara. Dupa seceta prelungita care a afectat culturile, se preconizeaza scumpirea cerealelor, painii, dar si preturi mai mari pentru preparatele din carne, lactate, respectiv pentru legume si fructe. La toate acestea se adauga majorarile la principalele utilitati.
Consumul de gaze naturale ii va ustura la buzunar pe maramureseni, avand in vedere ca Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei anunta cresteri de pret de 5% pentru populatie si de 10 procente pentru agentii economici. Tarifele au fost stabilite in urma discutiilor cu Fondul Monetar International si ii vor afecta direct pe cei care isi incalzesc locuintele cu microcentrale pe gaz.
Maramuresenii sunt convinsi ca o vor duce mult mai greu si se gandesc de pe acum la solutii pentru a economisi ceva bani, astfel incat sa poata plati macar caldura pe perioada iernii. Ei spun ca majorarea tarifelor la utilitati va atrage ulterior un val de scumpiri in sectorul alimententar.
„Daca cresc preturile la gaz, cresc si la celelalte produse si atunci normal ca vom arunca mai multi bani. Anul trecut, in medie cam 300 plateam, acum probabil voi plati 100 de lei in plus pentru incalzire”, a spus baimareanca, Ana Tanc.
„Foarte greu la pensiile pe care le avem. Cand se scumpeste gazul, automat cresc preturile la toate. Nici la tara nu-i nimic, daca n-o pluat. N-avem nici apa in fantana! Va fi greu”, o alta maramureseanca, Aurica Petrus.
Reprezentantii ANRE au motivat cresterea pretului aplicat pentru livrarea de gaze populatiei prin faptul ca tarifele pe piata externa au fost mult majorate fata de 2011. Ultima scumpire in Romania avut loc la 1 ianuarie, anul acesta. Ea a fost de 5 procente si a vizat doar agentii economici.
In ce priveste energia electrica, de la 1 septembrie pretul va creste cu 10 procente, insa doar in cazul consumului realizat de catre firme.
Sursa: Camelia Tocaci