Sucul de grepfrut, portocale si mere poate reduce absorbtia unor medicamente diminuand foarte mult eficacitatea lor, potrivit unui studiu canadian publicat in SUA. De mai multi ani, sucul de grepfrut era cunoscut ca ar creste absorbtia unor medicamente, insa cu riscul de a le face toxice, amintesc cercetatorii canadieni, care si-au prezentat studiul la ultima conferinta a American Chemical Society la Philadelphia.
Rezultatele studiului lor clinic sunt un nou motiv pentru a se evita consumul acestor sucuri de fructe cu unele medicamente, dintre care mai multe sunt destinate sa mentina pacientul in viata tratand diverse tipuri de cancer, boli cardiovasculare, infectii sau sa impiedice respingerea unui organ transplantat.
Este vorba de agentul impotriva cancerului Toposid, tratamentele contra hipertensiunii Atenolol, Celiprolol si Talinolol, medicamentul care impiedica respingerea organelor implantate Ciclosporin si antibioticele Ciprofloxacin, Levofloxacin si Itraconazol.
”Am descoperit ca sucul de grepfruturi, portocale si mere diminueaza net absorbtia acestor medicamente”, a explicat Dr. David Bailey, profesor de farmacologie clinica la Universitatea Western Ontario, din Canada, principalul autor al studiului, care a precizat ca pericolul este pierderea eficacitatii acestor tratamente pentru probleme medicale grave.
Dr. Bailey a studiat efectele acestor sucuri de fructe pe un grup de voluntari sanatosi care luau antihistaminicul fexofenadin, cu apa sau un pahar de suc de grepfrut. Cei care au luat medicamentul cu suc nu au absorbit decat jumatate in organismul lor in comparatie cu cei din grupul martor care au baut apa. Daca organismul nu absoarbe decat jumatate din doza unui medicament, efectele sale pot fi net limitate, a afirmat Dr. Bailey.
Acest test clinic a aratat ca naringina, ingredient activ al grepfrutului, pare sa blocheze un vector cheie al acestor medicamente care permite absorbirea lor. Aceasta substanta chimica are o functie esentiala pentru a duce moleculele active ale acestor medicamente din intestin in sistemul circulator.
In schimb, sucul de grepfruit blocheaza o enzima numita CYP3A4 in alte medicamente, de exemplu impotriva colesterolului, facandu-le potential toxice. Aceasta enzima permite in mod normal metabolizarea acestor medicamente in organism.
Dr. Bailey descoperise in urma cu aproape 20 de ani ca sucul de grepfruit sau fructul in sine poate creste periculos efectele unui tratament impotriva hipertensiunii arteriale, Felodipin. De atunci, alte studii au identificat aproape 50 de medicamente cu care grepfrutuil poate avea aceleasi efecte. Aceste riscuri sunt indicate pe etichetele acestor medicamente.
Sursa: Agerpres
Ieri am asistat la un incendiu cum nu s-a mai văzut în Maramureș! Mai bine de 500 de hectare au...
Citeste mai mult