Productia de legume din 2013 va fi comparabila cu cea a anului trecut, cand s-au obtinut in jur de 3,4 milioane de tone. Producatorii sunt in continuare nemultumiti de faptul ca in ultimii cinci ani au produs in pierdere, iar statul nu le ofera niciun sprijin financiar pentru a face fata importurilor masive de legume.
„Desi nu pot furniza in momentul de fata o cifra exacta, cred ca productia de legume se va situa cel putin la nivelul celei inregistrate anul trecut, insa producatorii se confrunta in continuare cu mari probeleme. Din punct de vedere financiar, noi producem de 5 ani in pierdere, sub preturile de cost, pentru ca inputurile s-au scumpit foarte mult, iar piata este in continuare neorganizata. Suntem batjocoriti in multe piete din tara, unde fermierii nu au loc de intermediari. Ministerul Agriculturii a promis ca va reglementa legislatia in domeniu, dar inca nu a facut nimic. Consider ca solutia nu este acel card de producator, de care se tot vorbeste, ci schimbarea legislatiei privind certificatul de producator. Acum poate avea certificat de producator orice persoana din Bucuresti, de la etajul noua, si care poate vinde la piata, banane, rosii si castraveti”, a declarat pentru AGERPRES Mircea Croitoru, presedintele Asociatiei Nationale Profesionale de Legume-Fructe din Romania si al Grupului de producatori Legume-Fructe Matca.
In opinia acestuia, principalele probleme care trebuie reglementate in sectorul de legume si fructe vizeaza, in primul rand, legislatia privind certificatele de producator, construirea unor centre de colectare si depozitare in principalele bazine legumicole din tara si infiintarea Camerelor Agricole.
Potrivit sursei citate, peste 80% dintre legumicultori nu beneficiaza de subventii pe produs, nici macar de sprijinul pe suprafata, pentru ca detin sub 3.000 de mp, iar conform normelor europene trebuie sa detina o suprafata mai mare de 0,3 ha, insa sunt obligati sa plateasca acele impozite pe venit.
In momentul de fata, consumul intern de legume si fructe este asigurat in proportie de 60-70% din productia interna si diferenta din importuri.
Reprezentantul cultivatorilor de legume considera ca informatiile referitoare la cresterea preturilor la producatori nu sunt conforme cu realitatea, intrucat toate scumpirile aparute in acest an, dar si in anii trecuti, au fost influentate de intermediari.
Sursa: Agerpres