Vezi VIDEO
Fermierii maramureseni pot sa depuna de astazi, 19 septembrie, cereri pentru platile nationale complementare in sectorul zootehnic, la bovine. Termenul limita pana la care pot fi inaintate documentatiile la Agentia de Plati si Interventii in Agricultura Maramures (APIA) e 27 octombrie.
Fermierii maramureseni au fost atentionati ca pentru a fi considerati eligibili la plata subventiilor trebuie sa detina in gospodarie minimum trei animale cu peste 16 luni in exploatatie. Agricultorii vor putea sa ceara subventii atat pentru bovine, cat si pentru „schema pe lapte”.
Presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, Claudiu Franc, a aratat ca la dosar e obligatorie o adeverinta din partea medicului veterinar care sa ateste ca animalele din gospodarie au fost cuprinse in programul de supraveghere sanitara-veterinara.
“Rugamintea e ca primul pas sa-l faca la medicul veterinar, pentru ca trebuie sa insereze acea adeverinta in programul SNIA, cum ca acele animale au fost supuse programului de supraveghere sanitar-veterinara prin programul strategic. Aceste adeverinte se elibereaza gratuit. Al doilea pas trebuie sa-l faca la o asociatie reprezentativa la nivel national, in Maramures functionam trei asociatii acreditate”, a declarat Claudiu Franc.
Presedintele Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania, Claudiu Franc, a mai aratat ca la sediile APIA din tara exista cate un reprezentant din partea asociatiei pe care o reprezinta care elibereaza o cerere tipizata pentru fermieri. Termenul limita de depunere a documentatiilor expira la finele lunii octombrie.
„Pana in 27 octombrie este termenul limita. Recomandarea e pentru fermieri sa respecte graficele pe localitati, pe fiecare centru, sa evitam aglomeratia”, a adaugat Claudiu Franc.
Pentru cei care opteaza pentru „schema pe lapte”, subventiile prevazute vor fi intre 25 si 30 de euro/tona de lapte livrat, iar pe cap de animal, suma acordata fermierilor urmeaza sa fie stabilita la nivel national. Conform reprezentantilor fermierilor, anul acesta sunt disponibile 156 de milioane de euro, pentru platile solicitate in sectorul zootehnic, la specia bovine, in timp ce pentru platile pentru lapte, fondurile ce pot fi accesate se ridica la 37 de milioane de euro.
Sursa: Camelia Tocaci