Noile drepturi ale americanilor in domeniul sanatatii au intrat in vigoare miercuri, 1 ianuarie, conform reformei asigurarilor medicale numite ‘Obamacare’, promovate intens de presedintele SUA, Barack Obama, relateaza AFP.
Votata in 2010, legea interzice firmelor de asigurari, incepand de la 1 ianuarie 2014, sa stabileasca primele de asigurare in functie de antecedentele medicale sau de sex, sa refuze asigurarea unui pacient ale carui ingrijiri medicale costa mult sau sa plafoneze suma compensarilor anuale, practici legale pana marti. Totodata, legea ii obliga toate persoanele care locuiesc in Statele Unite sa se asigure, in caz contrar fiind pasibile de o amenda de 95 dolari, al carei cuantum va ajunge la 695 dolari din 2016.
‘Noua lege va transforma in intregime sistemul nostru de sanatate’, a spus marti ministrul sanatatii, Kathleen Sebelius. ‘De acum, faptul de a fi femeie nu va mai fi considerat un antecedent medical’, a adaugat ea. Pana acum, contractele de asigurari pentru femei puteau fi mai scumpe decat cele pentru barbati.
Aceasta lege nu aduce mari schimbari pentru cele aproximativ 150 de milioane de persoane care beneficiaza de asigurare medicala prin intermediul angajatorilor, ci ii vizeaza mai ales pe cetatenii care nu au asigurare si pe cei de peste 65 de ani care sunt asigurati printr-un sistem echivalent cu cel de securitate sociala din unele tari europene. In jur de 25 de milioane de persoane au asigurari private si nu beneficiaza de un tarif negociat colectiv, a informat Biroul pentru buget al Congresului SUA.
Guvernul a lansat, in luna octombrie, mai multe portaluri de internet unde cei interesati se pot inscrie dupa consultarea unui catalog de asigurari private, dintre care unele sunt subventionate. Portalul federal, Healthcare.gov, este folosit in 36 de state, in celelalte fiind create pagini proprii. Adversarii republicani ai presedintelui Obama se opun ferm reformei, care va constitui o tema a campaniei pentru alegerile legislative din noiembrie 2014.
Primele zile ale anului ar putea da loc la confuzii in cabinetele medicale si spitale, intrucat unii asigurati nu vor intra inca in posesia cardurilor de asigurari, iar sistemele informatice ar putea sa nu fie complet operationale. ‘Va trebui sa muncim din greu pentru ca totul sa decurga bine in zilele urmatoare’, a spus marti Phil Schiliro, consilier la Casa Alba.
Sursa: Agerpres