Oameni de stiinta sustin „ipoteza igienei” ca posibil factor de risc pentru Alzheimer – ideea ca in absenta expunerii la germeni, virusuri si paraziti care sa stimuleze sistemul imunitar, numarul imbolnavirilor de dementa este in crestere in tarile bogate, conform unui material publicat de cotidianul The Daily Telegraph.
Un nou studiu realizat la Universitatea Cambridge compara frecventa cazurilor de dementa in 192 de tari si a ajuns la concluzia ca imbolnavirile de Alzheimer sunt mai frecvente in tarile cu sisteme sanitare mai bune si unde numarul de imbolnaviri este mai mic.
Tarile in care toata lumea are acces la apa potabila curatata, asa cum sunt Marea Britanie sau Franta, au cu 9% mai multe cazuri de imbolnaviri de Alzheimer decat media. Prin comparatie, tarile in care mai putin de jumatate din populatie au acces la apa potabila, asa cum sunt Kenya sau Cambodgia, au un numar semnificativ mai mic de imbolnaviri de dementa.
Conform studiului, nivelurile de infectie, de sanitatie si urbanism reprezinta 43% din variatiile ratei de Alzheimer dintre diferitele tari. Un model similar celui rezultat din analiza accesului la apa potabila s-a evidentiat si in cazul comparatiei dintre tarile cu niveluri mai ridicate sau mai scazute de imbolnaviri cu maladii infectioase. Elvetia si Islanda, unde se inregistreaza rate foarte mici de imbolnaviri cu maladii infectioase, sunt cu 12% mai afectate de Alzheimer decat China si Ghana, tari in care bolile infectioase sunt mai frecvente.
De asemenea, cu cat nivelul de urbanizare al unei tari este mai mare, cu atat creste si incidenta maladiei Alzheimer. In Australia si in Marea Britanie, unde mai mult de trei sferturi din populatie traieste in mediul urban, incidenta imbolnavirilor de Alzheimer este cu 10% mai ridicata decat in Bangladesh si Nepal, unde mai putin de o zecime din populatie locuieste in orase.
„Ipoteza igienei” se bazeaza pe presupunerea ca in absenta contactului cu „mizeria” sub forma bacteriilor si a altor germeni si agenti infectiosi, obstructioneaza dezvoltarea celulelor albe, elemente cheie ale sistemului imunitar. Dr. Molly Fox, de la Universitatea Cambridge, care a coordonat noul studiu publicat in ultimul numar al revistei Evolution, Medicine and Public Health, a declarat ca „ipoteza igienei”, care sustine existenta unei relatii intre un mediu de viata mai curat si un risc mai mare in fata alergiilor si a anumitor boli autoimune, este confirmata.
„Consideram ca acum putem adauga si maladia Alzheimer pe lista acestor boli”, sustine Dr. Fox. Criticii acestei concluzii avertizeaza insa ca trebuie tinut cont de faptul ca oamenii care traiesc in tarile bogate au o speranta de viata mai mare, ajungand astfel mai multi la varsta la care se declanseaza de obicei maladia Alzheimer, dar au si un sistem de raportarea medicala mai bun, ceea ce inseamna ca un procent mai ridicat din populatia bolnava este diagnosticata corect, prin comparatie cu tarile sarace.
Sursa: Agerpres