Ceaiul verde – cea mai consumata bautura din lume, alaturi de apa, si considerat de specialisti drept o sursa naturala de hidratare, cu rol in prevenirea unor afectiuni cronice – este mai putin popular in Romania, unde oamenii prefera cafeaua si laptele, arata un studiu recent. In clasamentul bauturilor consumate zilnic de romani conduce apa imbuteliata (66,2%), urmata indeaproape de cafea (64%). Pe locul trei se afla laptele (53,4%), iar ceaiul este a patra optiune (44,5%), releva aceeasi cercetare, coordonata de prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare (ICA).
Majoritatea romanilor nu cunosc beneficiile ceaiului verde si nici compozitia acestuia, asociind in mod gresit ideea de ceai cu infuziile de plante medicinale sau aromatice, si nu cu bautura provenita din frunzele arbustului de ceai, potrivit studiului.
Obiceiurile de consum ale romanilor in ceea ce priveste ceaiul sunt in favoarea infuziilor din plante, fapt ce demonstreaza o abordare curativa, in timp ce cresterea consumului de ceai verde ar favoriza preventia.
„Teanina din ceaiul verde ajuta organismul sa se mentina relaxat si atent pe parcursul intregii zile. Cafeina din ceai actioneaza ca stimulent usor si, spre deosebire de cafeina din cafea, care isi face efectul imediat, se elibereaza mai incet din organism. Acest efect mai lent constituie un avantaj, intrucat starea de bine, de revitalizare pe care o induce in organism, se va prelungi cu mult fata de cea data de cafea. In plus, ceaiul verde reuseste sa combine perfect beneficiile apei pure cu placerea gustului”, a explicat Mencinicopschi.
Cele mai populare tipuri de ceai pe care le beau romanii sunt infuziile de plante medicinale, preferate de 50% dintre bautorii de ceai, si infuziile aromatice (44%). Doar 19% dintre respondenti au spus ca au obiceiul de a bea ceai verde cald si doar 6% consuma ceai verde rece, conform studiului.
In mod traditional, romanii asociaza ceaiul cu infuziile de plante, incluzand aici si ceaiul verde si pe cel negru. Totusi, 83% dintre romani nu cunosc compozitia ceaiului verde sau a ceaiului negru, arata cercetarea.
Consumat in Asia de aproape 5.000 de ani, ceaiul verde are proprietati deosebite, a subliniat profesorul Mencinicopschi. Beneficiile acestei bauturi la nivel fizic, mental si spiritual au fost confirmate in timp de cercetari stiintifice. Ceaiul verde reprezinta, astfel, o importanta sursa naturala de hidratare si este un aliat al sanatatii, sustinand apararea naturala a organismului, sustin specialistii.
Potrivit aceluiasi Mencinicopschi, apa si ceaiul trebuie „mancate”, adica baute cu inghitituri mici. Mai mult, si apa se bea cu masura, respectiv cel mult greutatea corporala inmultita cu 30mg. Peste cantitatea rezultata din acest calcul, apa devine daunatoare, a subliniat specialistul.
In privinta perioadei din zi cand romanii prefera sa consume ceai, dimineata (46,6%) si seara (30,1%) sunt intervalele favorite, conform studiului.
Laptele este, de asemenea, o bautura „de dimineata” (52%) sau „de seara” (21,1%) pentru romani. Liderul incontestabil al diminetilor romanesti ramane insa cafeaua, preferata de 83,1% dintre respondenti.
Studiul a evidentiat si faptul ca, pe parcursul intregii zile, romanii aleg sa bea apa imbuteliata sau bauturi racoritoare, in timp ce bauturile alcoolice sunt consumate in special seara (74,5%).
Cercetarea a fost realizata de Operations Research, cu sprijinul Lipton, in perioada ianuarie-februarie 2012, pe un esantion de 1.200 de persoane din mediul urban, cu varste cuprinse intre 18 si 55 de ani.
Sursa: Mediafax