Vezi VIDEO
Maramuresenii cu dare de mana prefera sa-si dea copiii la studii in strainatate. Acestia motiveaza ca sistemul de invatamant din alte tari e mult mai simplu decat in Romania. Si liceenii maramureseni care studiaza in strainatate au spus ca au ajuns ca in clasele de liceu sa studieze materii la nivelul celei pe care au invatat-o deja in clasele de gimnaziu, pe cand frecventau cursurile scolare din Romania.
In timp ce unii dintre elevii maramureseni s-au reintors din 16 septembrie in bancile scolilor din judet, altii au luat drumul strainatatii pentru ca parintii au preferat sa-si trimita copiii la studii in scoli din diferite tari. Una dintre cele mai cautate destinatii ramane Anglia. Motivatia invocata a fost aceea ca acolo copiii au mai multe sanse de angajare. In plus, parintii considera ca sistemul de invatamant din alte tari e mult mai bine pus la punct, existand o monitorizare mai atenta a prezentei elevilor la cursuri.
Tinerii sunt si ei incantati, aratand ca au mai putin de invatat decat in Romania si spun ca totul e mult mai simplu. “Parintii sunt acolo si am fost nevoit sa merg acolo, in Londra. Sunt in anul 11 acolo si anul 10 in Romania. Mai avem inca un an pana la colegiu. E altfel scoala acolo. E mult mai usor si mai eficient dupa parerea mea”, a marturisit Alex Puscas.
Un alt licean care studiaza in Anglia, Brandon Treitl a marturisit ca “e super usor fata de Romania, nu se compara. Ce faceam noi aici in Romania, intr-a sasea, acolo facem in clasa a IX-a. Vreau sa raman acolo. Se castiga mai bine, traiul e mai bun, nu se compara cu Romania”.
O statistica privind numarul elevilor care aleg sa studieze in strainatate nu exista la nivel judetean. Reprezentantii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures arata faptul ca, la plecare, elevii nu au nevoie decat de un document eliberat de unitatea de invatamant. Astfel, acestia nu sunt inregistrati la inspectoratul scolar, iar lipsa acestora este reflectata abia in efectivele de scolari din anii urmatori.
„Este o situatie pe care noi nu o putem influenta, nu o mai putem controla, si va spun si de ce. Ei iau actele de studii, respectiv foaia matricola, ca asta este documentul oficial care atesta studiile pe care le-au facut in Romania si pleaca, nu mai trec pe la inspectoratul scolar. Noi sesizam acest fapt doar in scaderea populatiei scolare, cand vedem ca scad efectivele de elevi si nu mai putem constitui clasele ca numar, raportat la ceea ce a fost in anul scolar trecut”, a aratat purtatorul de cuvant al ISJ Maramures, Pavel Filip.
Pe de alta parte, sunt si cazuri in care unii elevi aleg sa se intoarca la scoala in Romania. In aceasta situatie, tinerii sunt nevoiti sa depuna actele de studii la inspectoratul scolar, de unde documentele sunt trimise mai departe, catre Ministerul Educatiei pentru recunoasterea studiilor si pentru echivalari. In acest moment, la nivelul ISJ Maramures sunt inregistrate aproximativ 100 de astfel de cereri, cei mai multi tineri intorcandu-se din Italia.
Sursa: G. Kuhajda, C. Tocaci