Vezi VIDEO
“Ziua nationala fara tutun” este marcata astazi, 18 noiembrie, in toata tara, numai ca programul national “Stop Fumat”, finantat de Ministerul Sanatatii, este blocat de mai bine de sase luni in Maramures. Reprezentantii Spitalului de Pneumoftiziologie (TBC) din Baia Mare spun ca n-au mai primit tratamente pentru fumatorii care vor sa renunte la acest viciu din luna mai si tot ceea ce pot sa faca este sa-i consilieze pe oamenii care le calca pragul cabinetelor.
In fiecare an, in a treia joi a lunii noiembrie, Romania celebreaza “Ziua nationala fara fumat”. Iar una dintre marile relizari cu care se lauda an de an in aceasta zi Ministerul Sanatatii este programul “Stop Fumat”. In ultima jumatate de an, in jur de 120 de baimareni au cerut ajutorul medicilor de la Spitalul TBC pentru a renunta la fumat, insa tot ceea ce au putut sa faca specialistii pentru ei a fost sa-i consulte si sa-i incurajeze. Asta pentru ca au ramas fara medicamentele destinate programului.
“Manifestari speciale nu am organizat cu acest prilej, in aceasta saptamana noi fiind cuprinsi in campania de screening cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC. In ceea ce priveste programul antifumat, din pacate acesta nu functioneaza, anul acesta au fost multe disfunctionalitati in derularea lui, din luna mai nu au mai putut fi achizitionate medicamentele care se utilizeaza in mod obisnuit in cadrul programelor pentru sevraj si nicotina”, a spus Lucia Osan, director medical la Spitalul TBC.
Reprezentantii Spitalului TBC spun ca problemele vin de la Ministerul Sanatatii care nu a mai reusit sa distribuie medicamentele la nivelul judetului .
“Au loc periodic discutii intre medicul responsabil, coordonatorul prograului antifumat si Ministerul Sanatatii. Din pacate, la nivelul ministerului sunt probleme. Speram ca ministerul in perioada urmatoare sa demareze un plan de masuri pentru a putea achizitiona aceste medicamente, s-ar putea ca anul acesta sa nu se rezolve aceasta problema, dar speram ca de anul viitor sa se desfasoare sub auspicii mai favorabile”, a adaugat directorul medical al spitalului.
“Ceea ce putem noi face in programul nostru zilnic este sa consiliem pacientii, sa le explicam riscurile si sa-i sprijinim in renuntarea la fumat”, a incheiat Lucia Osan.
Programul “Stop Fumat” este finantat exclusiv din taxele aplicate produselor din tutun (“taxa de viciu”) si asigura, gratuit, pentru persoanele care doresc sa renunte la fumat, tratamentul medicamentos.
Sursa: Adina Timis