Britanicii albi nu mai sunt majoritari in Londra, o premiera in istoria orasului, potrivit ultimului recensamant, care releva o capitala cosmopolita si tot mai diferita din punct de vedere economic de zona in care se afla, relateaza Financial Times in editia electronica.
Datele acestui recensamant din 2011 releva totodata o populatie a Angliei si Tarii Galilor in general mai bine educata, dar mai putin religioasa decat in urma cu o decada, si mai putin atasata de ideea de a trai intr-o casa proprietate personala. Populatia totala a crescut cu 3,7 milioane, pana la 56,1 milioane de persoane, reprezentand o crestere de aproximativ 7% fata de ultimul recens-mant, efectuat in 2001. Migratia este cauza a aproximativ 60% din aceasta crestere, cu 2,1 milioane de persoane.
Un val de imigranti a afectat in special Londra, unde peste una din trei persoane (aproximativ 37%) a fost nascuta in afara Marii Britanii. Doar 45% din populatia Londrei este alcatuita din albi proveniti din Anglia, Scotia sau Tara Galilor, potrivit ultimelor date, in scadere de la 60%, cati erau inregistrati in 2001. Acest lucru transforma Londra in prima regiune in care britanicii albi au devenit o minoritate.
Cea mai importanta sursa de migrare in Aglia si Tara Galilor, per ansamblu, in ultima decada, a fost India – inlocuind Irlanda in decada de pana in 2001 -, iar a doua sursa a fost Polonia. Potrivit recensamantului din 2001, Polonia nu se afla in primele zece.
O alta schimbare demografica majora consta in faptul ca numarul proprietarilor de case a scazut in ultimii zece ani, potrivit ultimelor date, marcand primul declin in doua decade succesive de la data inceperii inregistrarii acestor date, in urma cu 60 de ani. De asemenea, tot mai multi britanici nu isi mai permit sa achizitioneze proprietati de pe piata imobiliara, din cauza preturilor mari si unui deficit de creditare. Proportia rezidentilor proprietari a scazut la 64% in 2011, de la 68% in 2001, a anuntat Biroul National britanic de Statistica.
Nivelul studiilor la Londra este mult mai ridicat decat media nationala, 27,2% din populatia nationala avand studii universitare, in timp ce 44,7% din locuitorii capitalei se afla in aceasta situatie. Marea Britanie pare totodata sa devina o tara mai putin religioasa. Desi declararea apartenentei religioase la recensamant nu este obligatorie, procentul celor care se identifica drept crestini a scazut sub 59% ,de la 72% cati erau in 2001. Crestinii sunt singurii care au inregistrat o scadere ca numar la nivel de grup, in pofida unei cresteri generale a populatiei.
Sursa: Mediafax