Numarul romanilor cu risc crescut de deces cauzat de infarct a scazut, in ultimii doi ani, in mod semnificativ, de la 60% la aproape jumatate in prezent, ca urmare a aplicarii programului national de tratament al infarctului miocardic acut, demarat in 2010, a declarat medicul Dan Deleanu, fost presedinte al Societatii Romane de Cardiologie.
„Ca urmare, am ajuns si noi undeva, in mijlocul Europei, apropo de modalitatea de tratament a infarctului. Din 2010 este o scadere, ca o consecinta a unor masuri luate corect si a unui program eficient de tratament al infarctului miocardic. 7% este mult prea optimist (fata de 13,5% mortalitatea spitaliceasca in 2008-2009, date rezultate din registrul Societatii Romane de Cardiologie pe teme de infarct – n.r.), dar e o scadere absolut spectaculoasa si inseamna, in ultima instanta, salvare de vieti omenesti – in jur de 400-500 de vieti salvate in fiecare an”, a subliniat Deleanu, la o conferinta de presa ocazionata de Ziua Mondiala a Inimii.
Potrivit medicului Dan Deleanu, in 2008 Romania se situa pe ultimul loc in Europa la tratamentul miocardic acut – tratament eficient prin angioplastie coronariana. „Sunt tari care aveau peste 90% din pacienti tratati in modul cel mai eficace posibil. Noi eram, undeva, cam pe ultimele locuri din Europa si din cauza faptului ca numarul de centre invazive de cateterism cardiac este foarte mic, din cauza diferentei mari de infrastructura”, a explicat Deleanu.
Foto: arhiva (c) eMaramures.ro
Sursa: Agerpres