Actualitate

Statistică dureroasă pentru Maramureș

In ultimii 8 ani, populatia scolara din Romania a scazut continuu, de la 4,2 mil. in anul 2010, la 3,5 mil. in prezent. Iata cum s-a schimbat situatia invatamantului din Romania in ultimii 8 ani.

Cauzele principale sunt legate de sporul natural negativ din ultimele doua decenii, dar si de migratia internationala.
Invatamantul prescolar a inregistrat un numar de copii cu 22,6% mai mic fata de 2010, iar elevii din invatamantul preuniversitar sunt cu circa 6% mai putini.
Legea educatiei, desi vasta si detaliata, nu reuseste sa reglementeze toate aspectele sistemului educational, in special in ceea ce priveste evaluarea sistemului si reperele cercetarii stiintifice. Pe de alta parte, volatilitatea sistemului a condus la neclaritati si/sau decalaje in aplicarea unor proceduri in ceea ce priveste calitatea actului educational sau a managementului din unitatile de invatamant.  Mai mult, desfiintarea scolilor de arte si meserii (in anul 2009) a facut aproape imposibila continuarea studiilor pentru un numar important de elevi care au absolvit clasa a VIII-a, in special din mediul rural, unde reteaua liceelor este mult mai slab dezvoltata in comparatie cu mediul urban”, se arata intr-o analiza a Institutului National de Statistica.
Analizând statistica din Maramureș, descoperim că în 2005 era 99369 de elevi, iar în 2016, 79307 elevi. Dacă se menține aceiași rată a scăderii, vom ajunge ca în următorii 2050, în județul nostru să fie doar 30000 de elevi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *