Vremea

Starea vremii şi a drumurilor din Maramureş pentru 22 decembrie

Vremea a fost vineri apropiată de normalul termic al perioadei. Cerul a fost mai mult noros. Local și izolat s-au semnalat precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare. Cantitatea maximă de precipitații înregistrată a fost de 2.4 l/mp, la Baraj Firiza. Vântul a suflat slab la moderat cu intensificări în zona montană înalta de până la 43 km/h la Vf.Iezer. Temperaturile maxime au fost cuprinse între 0 grade la Târgu Lăpuș și 2 grade la Sighetu Marmației, Ocna Șugatag. În zona montană înalta s-a semnalat ceață.

Stratul de zăpadă măsura aseară până la 40 cm, la Baraj Firiza.

La primele ore ale dimineții temperatura aerului era cuprinsă între -1 grad la Târgu Lăpuș, Borșa și Baia Sprie, 0 grade la Petrova, 1 grad la Vișeu de Sus, Seini, Șomcuta Mare și 2 grade la Ocna Șugatag, Sighetu Marmației și Baia Mare.

Carosabilul sectoarelor de drumuri naționale este umed. Pe DN 18, în Pasul Prislop se găsește depus un strat de zăpadă frământat, între km 165 și km 180, care măsoară până la 1 cm. Angajații secției de drumuri naționale au acționat cu 14 utilaje și au împrăștiat 63,5 tone sare. Vizibilitatea este bună în trafic. Ninge în Pasul Gutâi, în Pasul Prislop, pe Dealul Pietriș, și sub formă de ploaie, lapoviță și ninsoare în rest.

Stratul de zăpadă măsura: 45 cm la Băiuţ, 42 cm la Cavnic, 41 cm în Baia Sprie, 38 cm la Firiza, 33 cm la Coroieni, 25 cm la Târgu Lăpuș, 23 cm la Ocna Șugatag, 22 cm la Sighetu Marmariei, 21 cm la Vf. Iezer, 18 cm în Baia Mare.

Nivelurile și debitele cursurilor de apă din județ au fost ușor variabile. Gheață este prezența la malurile râurilor Iza, Botiza, Cosau, Lăpuș, Suciu de Sus și Firiza. Exploatarea amenajării hidrotehnice Strâmtori-Firiza se realizează în condiții de siguranță, conform regulamentului.

Vremea va fi astăzi închisă și se va încălzi. Pe arii extinse vor cădea precipitații predominant sub formă de ploaie. La munte precipitațiile vor fi mixte, iar la peste 1500 m va ninge și se va depune un strat nou de zăpadă. La începutul intervalului, pe arii restrânse, se va formă polei.

Local, la munte, cantitățile de apă cumulate vor depăși 20-25 l/mp. Vântul va suflă în general moderat, cu intensificări temporare de până la 50-55 km/h, iar pe crestele montane va fi tare, cu rafale de peste 80 km/h.

Ninsoarea va fi viscolită și vizibilitatea va scădea semnificativ, iar stratul de zăpadă nou depus va fi consistent. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 3 și 6 grade, iar cele minime între 1 și 4 grade. Izolat se va semnala ceață.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *