Senatorii au decis luni, 1 octombrie sa creasca ajutoarele pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale pentru a acoperi majorarea pretului la acest combustibil si sa introduca ajutoare pentru incalzire cu energie electrica.
Astfel, senatorii si-au dat acordul asupra proiectului de lege privind aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 27/2013 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 70/2011 privind masurile de protectie sociala in perioada sezonului rece.
Actul normativ propune mentinerea sistemului actual de acordare a ajutoarelor pentru incalzirea locuintei cu energie termica in sistem centralizat, avand in vedere faptul ca prin compensarea procentuala deja reglementata sprijinul acordat este raportat direct la costul gigacaloriei si introducerea indicatorului social de referinta (ISR) ca element de raportare a cuantumurilor ajutoarelor si nivelurilor de venituri in conformitate cu Legea asistentei sociale.
De asemenea, proiectul de lege propune ajustarea cuantumului ajutoarelor pentru incalzirea locuintei cu gaze naturale pentru a echilibra cuantumul ajutorului acordat pentru primele trei trepte de venituri, diferentele fiind mari intre acestea, desi veniturile sunt apropiate. Pentru aceste categorii de familii/persoane se asigura astfel si acoperirea cresterii de 6% a pretului la gazele naturale, conform precizarilor ANRE.
Actul normativ mai prevede introducerea ajutoarelor pentru incalzirea locuintei cu energie electrica. Pentru acestea, limitele de venituri pana la care vor fi acordate vor fi aceleasi ca si in cazul ajutoarelor pentru gazele naturale si lemne, carbuni, combustibili petrolieri, limita superioara fiind de 615 de lei/persoana.
Ajutoarele vor varia intre 240 lei pentru familiile/persoanele cele mai sarace cu venituri pana la 155 lei/persoana si 48 de lei pentru persoanele cu venituri de pana la 615 lei/persoana. Aceste sume acopera intre 100% si 20% dintr-un consum maxim de aproximativ 16 kwh/zi. Avand in vedere ca pretul mediu al energiei electrice este la consumatorul casnic de circa 0,5 lei/kwh, rezulta un ajutor maxim zilnic de circa 8 lei.
Pentru beneficiarii de ajutor social, plata ajutorului va fi efectuata in continuare din bugetele locale.
Pentru sezonul rece 2012 – 2013 suma platita pana in prezent este de aproximativ 218 milioane lei si se preconizeaza o cheltuiala totala de aproximativ 300 milioane lei. Bugetul anului 2013 este de 476 milioane lei, prin urmare suma de 176,8 milioane lei estimata a fi cheltuita pentru drepturile lunilor noiembrie si decembrie 2013 poate fi sustinuta din alocarile actuale. Pentru anul 2014 (ianuarie – martie si noiembrie – decembrie) suma de 386,5 milioane de lei este echivalenta cu suma prevazuta in bugetul Ministerului Muncii pentru 2013.
Sursa: Agerpres